ABONEYİZ ABONE
Çok hızlı bir şeklide geldik biz bu noktaya, ve durmaya da niyetimiz yok. Çok eskiye gitmeye gerek yok diyecektim ama geçler için biraz uzun gelebilir. Yaklaşık 30 sene öncesinden günümüze gelene kadar nelere abone olduk bir bakalım;
Lise yıllarımda evde abone olduğumuz en önemli şeyler; elektrik , su ve hava gazı idi. Evet evet hava gazı idi adı, doğal gaz denmiyordu ama belki de aynı gazdı esastan. Sadece İstanbul’da ve bazı semtlerde vardı sanırım, ocaklarda kullanılırdı ısıtma ya da sıcak suda kullanılmıyordu. Bu üç şeye abone idik ama ev sahibinin üstünde idi hesaplar. Ev telefonumuzun olup olmadığını hatırlamıyorum, çünkü öyle herkeste olmazdı ev telefonu yazılıp beklerdin bir iki sene sıra sana gelsin diye.
Kupon Kupon
Gazete ve dergi aboneliği de yapacak kadar da zengin değildik açıkçası. Bilim Teknik dergisi, Billy Jean müzik dergisi, gazetelerin kuponları ile ya da haftada bir verdikleri fasiküllerle oluşturulan Meydan Laurose ansiklopedisi meşhurdu. Pek çok evde bu şekilde toplanmış ve cilt yapılmış ansiklopediler yatak olabilen ve sırtı kitaplık olan meşhur kanepelerde sergilenirdi.
NEREDEN NEREYE SONRA GPS e
Arada tabii ki atladığım abonelikler olmuştur ama kendime ait ilk aboneliğim doksanlı yılların sonlarında aldığım ilk cep telefonu hattımın aboneliği idi. Sonra her ne olduysa sanki bu bir başlangıçtı, National Geographic dergisine bir kaç sene aboneliğim oldu, internetin de hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlamasıyla abonelikler artmaya başladı.
Geldiğimiz noktada ana kalemler başlığında hayatımıza giren aboneliklerden bazıları;
Abonelik Türleri
Medya ve Televizyon; İlk önce futbol ile başladı Teleon kanalına üye olmak gerekiyordu, Digitürk çıktı sadece futbol değil tv yayını da digital olmuştu. Sonra alternatif diğer tv platformları ve nihayetinde dizi ve film platformları. Bankacılık; Akıllı telefondan önce internet şubeleri açıldı, önce bir banka ile başladık ama kredi kartlarının cazibesi diğer bankalarında önünü açtı ve nihayet maaş bankaları da eklenince herkes en az üç dört tane banka hesabı kullanır oldu. İnternet; İnternet sağlayıcılar artınca ve erişim de hızlanınca pek çok farklı hesabı da kullandığımız internet abonelikleri oluştu. Sosyal Medya Hesapları; Başlangıçta Facebook ile başladık sanki ama peş peş çığ gibi büyüdü ama, en popüler olanları tüm parsayı topladılar. Alışveriş Siteleri; Özellikle internet alışverişi yapabilmek için mecburen abone olmanız gerekiyordu ama sonradan her marka kendi aboneliğini ve kendi online satış sistemlerini kurmaya başladılar. Kamu Hizmetleri; E-devlet ile başlayan, tüm belediyeler ile devam eden, vergi ödemeleri, sağlık hizmetleri derken yeni yeni abonelikler girmeye devam etti hayatımızda.
İşte Bizimkilerden Bazıları
Turkcell, Vodafone, Superonline, İgdaş, Bedaş, İski, Digitürk, Netflix, Amazon Prime, Youtube, Apple Müzik, Play Store, Facebook, Twitter, İnstagram, Watsapp, Telegram, Microsoft, Garanti, Vakıfbank, Yapı Kredi, QNB, Papara, Enpara, Hepsiburada, Getir, Trendyol, İstegelsin, Yemeksepeti, Çiçeksepeti, Aliexpress, Sahibinden, N11, Kitapyurdu, Tazedirekt, Gittigidiyor, Maçkolik, Nesine, Milli Piyango, Shell, Opet, PO, Spotify, Shazam, E-devlet, E-nabız, E-YETMEZ Mİ…