havacılık

SİVİL HAVACILIK UZAK ARA

Havacılık tarihi ile ilgili pek çok ilkler var. Sivil havacılığa en yakın olan mekanik bir nesne ile uçuş Wright kardeşlerin yaptığı kabul edilebilir. 1870 lerden itibaren o zamanlar nasıl bir isim vermişlerdi bilinmez. Ama bu serüven uzayın keşfine ve Mars’a seyahatini bile planlayacak bir seviyeye taşıdı insanları.

Hayal Gücü

Hayal etmenin en az bilgi kadar önemli olduğuna inanananlardanım, hatta bazıları hayal etmenin en önemli insan davranışı olduğunu söylüyorlar. Buna biraz merak etmeyi de, inatçı olmayı da ekleyebiliriz. Çünkü bu tarz insanlar olmasaydı tek hücrelilerden bir farkımız olamazdı herhalde. İnsanları dünyadaki diğer canlılardan ayıran en önemli bu farklılığı yüzünden günümüze ulaştık ve biraz da fazlasını yaptık.

havacılık
sivil havacılık

DRONE TEKNOLOJİSİNDE YENİ UFUKLAR
Hava taşımacılığı günümüzde bu seviyeye ulaşmasa gelişmişliğimiz de bu seviyeye çıkamazdı. Yeni buluşlar ve ileri teknolojiler gelişmişlik seviyesini logaritmik olarak hızlandırmakta, küçük yaşlarda hayal olarak gördüğümüz, filmlerde izlediğimiz pek çok olaya yaşayarak şahit olmak pek beklenen bir şey değildi.

Hızla Gelişmek

Ses hızına ulaşmak ve aşmak üstelik bunu insanın da içinde olduğu bir cisim ile yapmak gerçekten insanlık tarihi için çok kısa bir sürede gerçekleşmişti. Uzun bir süredir otomatik pilot kullanılıyor, uçak kapasiteleri, menzilleri ve konforları da oldukça iyileşmiş durumda. Şimdilerde uçak kaza risklerinin kara araçlarından daha az olduğu da bir gerçek. Ama insan her uçuşta tedirgin de olmuyor değil.

havacılık
sivil havacılık

Dünya hava sahasının da tıpkı yerdeki gibi giderek ağırlaşan bir trafiğe sahip olduğu da ayrı bir gerçek. Üstelik son yıllarda sivil taşımacılıkta fiyatların da rekabet eder seviyelere inmesiyle bu trafik daha da artmış, THY gibi bazı büyük şirketlerin uzun vadeli planlarında ciddi sayıda uçak siparişlerinin olduğunu biliyorduk. Bu süreç salgın yüzünden biraz sekteye uğrayacak ve artan fiyatlar yüzünden yolcu sayılarında bir miktar azalmalar da beklenebilecek.
Pandemi dönemi dünya ekonomisinde bir miktar duraklama yapacak gibi görünse de hava taşımacılığının seviye atlayarak uzay seyahatlerine geçeceğini bekleyebiliriz. İnsanlığın uçma serüveni drone teknolojisiyle birlikte yeni bir boyut kazandı ve kişisel olarak mekanik aparatlarla uçabilen insanlar da görüyoruz. Bunun geleceğe olan ilişkisini çok önceden tespit eden Atatürk boşuna söylememiş İSTİKBAL GÖKLERDEDİR diye.

Havacılık Tarihine Bakış

havacılık
Havacılık tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir