hız

Hepimizin bildiği atalarımızın da söylediği çok cümle var bu konuda. Ağır giden yol alır hızlı giden yolda kalır. Acele eden ecele gider. Hızlı giden atın b.. tez düşer. Hız felakettir doğru, ama bizim bir çok şeyi karıştırdığımız gibi bu konuda da çok yanlış anladığımız yerler var. Aslında biz nerede hızlı nerede yavaş olmamız gerektiğini maalesef bilmiyoruz. 

Nerede Hızlı Nerede Yavaş

Ambulans isen hızlı, eve gidiyorsan yavaş.

Adalet bekleniyorsa hızlı, kusur arıyorsan yavaş.

Arama kurtarmada isen hızlan, her ne öğretiyor isen yavaş.

Acilde doktor isen acele et, mühendis veya mimar isen emin ol.

Kısa sürede aşık ol, ama sevgin ömrün kadar uzun olsun.

İlginizi çekebilir;

GELECEK İÇİN EĞİTİM

Biz her şeyde acele ediyoruz olmaya çalışıyoruz ve sanıyoruz ki hızlı olmak bir marifet. Bazı konularda nasıl marifet ise bazı konularda da felakettir hız aslında. Belediyecilik açısından örnek vermek gerekirse; ruhsat evraklarını ne kadar hızlı tanzim ederseniz mimari ve statik kontrollerinde bir o kadar aceleye gelmemesi gerekir. Müteahhit için inşaatı ne kadar hızlı yapmak ona o kadar çok para kazandırırsa, kalıpçının, demircinin ve beton işlemlerinin de o kadar aceleye gelmemesi gerekir. Betonu yeni dökülen bir inşaatın kalıbını ertesi günü sökemezsiniz. Akşam eve erken gitmek uğruna özellikle kolonlarda ve perdelerde yeterli vibrasyonu yapmadan betonu bitiremezsiniz. Yada sabit fiyat ile aldığınız işi iyi hesap yapamadınız diye aceleye getirip kötü yapamazsınız. 

spor
atletizm

Tarihten Geleceğe

Tarihten bir kaç örnek vermek gerekirse; Mimar Sinan yanılmıyorsam Süleymaniye Camii inşaatında olabilir temel betonunu döktünden sonra uzun bir süre ortadan kaybolmuş, artık kaçmış filan zannetmişler sonradan açıklamış ki zeminin oturmasını bekledim diye. Bir diğerinde de kubbenin tam ortasına geçip uzun süre nargile içerek fokurdama sesinden akustiğini ayarlayan bir mimar daha vardı. İşte o yüzden önem verilen, akıl koyulan, emek verilen tarihi yapılar bu kadar uzun ömürlü olabiliyor.

Bu dünyada hızına yetişemeyeceğimiz tek bir şey var ZAMAN. Geçmişten günümüze bilmem kaç milyar insan yetişememiş iken bundan sonraki insanlar da yetişemeyecek. O yüzden her ne yapıyorsak en iyisini yapalım, özenerek yapalım, yaptığımız işten emin olalım, ve şunu da unutmayalım ki yaptıklarımızda 1 kişiyi bile razı gelse mutlu olsa gün gelir bize yeter.

Bilmekte fayda var;

https://tr.wikiquote.org/wiki/T%C3%BCrk%C3%A7e_atas%C3%B6zleri

tarih
tarih

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir