YEŞİLLİK OLSUN

4 min read

Yeşillik mi lazım?

Son zamanlarda sırf yeşillik olsun diye yeşil alanları ağzına alan insanlar var. Durum gerçekten tam da böyle. Mesele ağaç kesmemek, mesele yeşil alan, mesele oksijen ve yaşanabilir çevre değil, hatta Hz. Peygamberimizin hadisi olarak anlatılan elinde dikilecek bir fidanın varsa ve kıyamete 5 dakika bile kalsa yine de fidanı dikmemizi öğütleyen sözleri hiç değil.

Son yıllarda yapılaşmanın getirdiği ekonomi öyle vazgeçilmez ki; yeşilmiş, ağaçmış kimsenin umrunda değil. Türk insanı bunların hepsini görüyor, biliyor ve şahit oluyor. Ama kimisi dilsiz şeytanı oynuyor çünkü öyle şartlandırılmış, psikolojide bunun bilimsel açıklaması (öğrenilmiş çaresizilik) var. O yüzden taraftar gibiler doğruya doğru yanlışa yanlış diyemiyorlar. Bu kısır döngü kırılmadığı sürece yeni bir şeylerin yaşanacağını beklemek hayal gibi ama umut fakirin ekmeği misali umutsuz da yaşanmıyor.

İlginizi Çekebilir;

ZAMANIN İSTANBUL SARNIÇLARI

yeşil
yeşil tasarım

Yeşil kurallar;

Madem konumuz yeşillik ve hepimiz de  illaki yeşilciyiz işte size bir kaç tane yemyeşil öneri;

Bütün plan tadilatlarında, hele ki nüfus ve imar artışı getiriyorsa, alandaki asgari yeşil alan şartları mevzuatta yazanın iki katı üzerinden hesap edilsin. Daha fazla inşaat yapmak demek gereğinden iki kat daha fazla yeşil alan şartı ile olsun.

Kentsel dönüşüm yasasını bahane etmekten vazgeçip yeşil vasfını koruyan tüm alanlar olduğu gibi korunmak zorunda olsun. Gücünüz sadece yeşil alanlardan rezerv alanlar üretmek olmasın, eski ya da riskli yapılaşmaların olduğu gecekondu alanlarına el atın.

Tüm çatıların ve terasların peyzaj ile yeşil alan olarak yapılmasını şart koşalım. Çatı dubleksi yasaklansın, bu yeşil alanlar tüm hissedarlara yeşil alan olarak pay edilsin. Böylelikle yukarıya doğru ilave yapılaşmanın da belki önüne geçeriz. 

Yapı ruhsatında hesaplanan ağaç hesabı değiştirilerek gerekli ağaç miktarı artırılsın ve ücreti tahsil edilmek yerine iskan öncesinde mutlaka ağaç dikilmesi şart olsun. Sadece dikmekte yetmez bir şekilde bakımının da yapılması sağlamak için bazı vergilerden indirimler verilerek sağlansın. Ülke olarak zaten vergi cennetiyiz ve vergi kaçağı çok oluyor hiç olmazsa ağaç kültürü gelişmesine yardımcı oluruz.

Yapı nizamı ayırt etmeksizin tüm yan ve arka bahçe mesafelerine toprak ve yeşil alan yapma şartı getirelim. Bu sayede sele dönüşen suyun bir kısmını da tutabiliriz belki.

Bir süredir İmar Yönetmeliklerinde bulunan kat bahçesi tanımına uygun gerçek kat bahçeleri yaptıralım. Siz hiç çevrenizde kat bahçesi olan bir yapı gördünüz mü? göremezsiniz çünkü sadece kağıt üstünde var uygulamada yok.

Son günlerin modası, hani şu dikey bahçeler vardı ya yol kenarlarında bilmem ne kadar işe yarıyormuş. Alın size öneri ayrık nizam tüm yapıların seçilen en az bir cephesinde yüzeyinin belirlenecek oranı kadar miktarda dikey yeşil bahçe şartı getirelim. Üç yanımız beton ama bir yanımızda da bir kısım yeşil bahçelerimiz olsun. Yatayda yeşil alan bırakmadık bari dikeyde birazını kurtaralım.

Bir diğer seçenek ise belli büyüklükte veya yükseklikte olan yapıların bir tam katında bahçe katı yapma zorunluluğu getirelim. Tabii ki bilimsel ve mühendislik yapı çözümlerini de içeren emsale ve harca tabii olmayan yeşil katlarımız olsun. Tüm kullanıcıların bakabileceği, oksijen alabileceği ve şehrin diğer yeşil alanlarını kirletmeyecekleri kendi bahçeleri olsun. 

YEŞİLİ SEVEN TÜM İNSANLARA DUYURULUR.

Olmazsa Olmaz;

http://www.mevzuat.gov.tr 

7. kıta
Kıtalar

+ There are no comments

Add yours