KREŞ
Kreş, genellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların bakımı, eğitimi ve oyunlarıyla ilgilenen bir tür çocuk bakım merkezini ifade eder. Kreşler genellikle zorunlu değildir. Çocuk bakımı ve eğitimi, ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösteren yasal düzenlemelere tabidir. Bazı ülkelerde veya yerel yönetimlerde çocukların belirli bir yaşa kadar kreşe gitmeleri zorunlu olabilir, ancak bu genel bir kural değildir. Çoğu durumda, ebeveynler tercihlerine bağlı olarak çocuklarını kreşe gönderip göndermemekte serbesttirler.
Çalışan aileler, çocuk bakımı ve eğitimi konusunda çeşitli seçeneklere sahiptir. Bu seçenekler arasında kreş, gündüz bakım merkezi, aile büyükleri veya bakıcı hizmetleri bulunabilir. Aileler, çocuklarının ihtiyaçlarına ve aile dinamiklerine uygun bir çözüm bulmak için kendi önceliklerine göre bir tercih yapabilirler. Çalışan ebeveynler, iş ve aile sorumlulukları arasında denge sağlamak adına uygun bir çocuk bakım çözümü bulmak çok zor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde 150 tane kreş yapmak için yola çıktı ve hedefe çok yaklaşıldı. Şurası çok açık ki özellikle büyükşehirlerde mevcut ekonomi şartlarında hem anne hem de baba çalışmak zorunda. Böyle olunca çocukları belli bir yaşa kadar gündüzleri koruyup, kollayacak, besleyecek ve ilgilenecek birileri gerekiyor. Bu her sektör çalışanı için geçerli olduğu gibi gece çalışılması gereken mesaili işlerde daha da zor. Keşke İBB her mahalleye en azından bir tane kreş yapabilseydi.
İhtiyaç Büyük
Bu ihtiyaç o kadar gerçekçi ve o kadar nokta atışı ki düşünen ve emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım. Öte yandan neden atlanıldığını anlamadığım bir detay var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer önem verdiği konu kadın çalışan istihdamını artırmak idi. Bu konuda da oldukça yol alındı ve özellikle yönetici kadrosuna bir çok kadın görevlendirildi. Peki şimdi bu kadınlar aynı zamanda aile kurup çocuk sahibi olmak istediklerinde belli bir süre iş kaybı yaşatacakları gibi çocuklarının da kreş gibi yerlere ihtiyacı olmayacak mı? İBB’NİN toplam çalışan sayısı Türkiye’deki ortalama bir ilçe’nin nüfusundan fazladır. Bu durumda kendi bünyesinde çalışan tüm kadın personelinin verimliliği için kreş yapmak gerekmez mi?
Bu durum Türkiye’deki tüm belediye ve diğer kamu çalışanları için de geçerli olup evli kadın çalışan sayısına göre kendi kreşlerini yapma şartları tespit edilip tüm imkanlar zorlamalıdır. Madem ki kadınların da erkekler gibi çalışma, kazanma, yaşama ve eşit sosyal haklarını savunuyoruz ve bu %100 doğru olanıdır. O zaman çalışan ailelerin çocukları için de bir çözüm bulmalıyız.
İBB yeni döneminde kreş yapmaya devam edecekse bunlardan en azından bir kaç tanesini de kendi çalışanları için yapmalıdır. Sizce de aklın yolu bu değil mi?