BULGARİSTAN

Balkan coğrafyasındaki iki sınır komşumuzdan birisi olan Bulgaristan kendi tarihi boyunca büyük devletlerin boyunduruğu altında kalmış Roma, Osmanlı ve Rus imaparaorlukları içersinde mevcudiyetlerini korumuşlar ve en nihayetinde 1991 yılından beri üniter parlementer cumhuriyet olarak bağımsız bir devlet olmuşlar. Tabi ki esasen hiç bir ülke tam bağımsız değil zamanımızda çünkü öyle ya da böyle iktidar savaşları sadece topla tüfekle değil her yönüyle devam etmektedir.

Toplamda alan ve nufüs bakımından çok büyük ve kalabalık değiller. Ülkenin toplam nufüsu 7 milyona yakın ve %10 mertebsinden Türk insanı yaşıyor. Soğuk savaş dönemlerinde oldukça gerginlik yaratan ve ciddi bir göç dalgası da yapılan bu durum şimdilerde biraz durulmuş vaziyette. Konum olarak Edirne ve Kırklareli’ne komşuluk derecesinde yakın olduğundan özellikle turizm ve ticaret oldukça hareketli. Bulgaristan para birimi Leva (BGN) Avrupa Birliğinde dahil edilmiş olamalarına rağmen Euro karşısında yaklaşık yarı değerinde ama gelin görün ki bizim paramız o kadar pul oldu ki 1 Leva 18 Türk Lirasına kadar çıktı . Doğal olarak sınıra yakın yerlerde Türkiye’den alışveriş yapmak onlar için bir zorunluluk haline geldi bile denilebilir.

Şimdilik Daha Ucuz

Kırklareli merkezinden özellikle bazı günlerde otobüslerle alış veriş yapmaya gelen Bulgar vatandaşlarına rastlamak mümkün. Bulgaristanın başkent Sofya dışında en turistik bölgesi Karadeniz sahili. Bu sahilin en yoğun otel bölgesi ise Sunny Beach. Bu bölgedeki turizm ticareti kıyafet ayakkabı vs dükkanlarının bir kısmını da Türkler işletiyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir çok ürünü İstanbul’dan almak onlar için daha karlı bir alışveriş durumunda. Son zamanlarda özellikle Yunanistan restoranlarından yapılan paylaşımlar ile turzim bölhelerindeki fiyatlar arasındaki uçurum Türk tatilcileri yurt dışına itiyor. Özellikle deniz ürünleri ile seçceğiniz 3 tabak ve iki kadeh şarap ortama olarak 70 BGN civarında ödeme yapıyorsunuz ki bu da yaklaşık 1250 TL ye denk geliyor. Aynı yiyecekleri Antalya, Marmaris veya Bodrum gibi bir yerde yerseniz en az iki katı ödemeniz gerekecektir. 

ENFLASYON

Konaklama ulaşım gibi diğer turizm kalemlerinde de benzer hesaplar yapılınca görülüyor ki Bulgaristan’da daha ucuz tatil yapmak gayet mümkün. Üstelik Sunny Beach bölgesindeki kum kalitesi bizim Ege sahilini de aratmayacak cinsten. Bu ülkede yaşanacak en büyük sıkıntı oteller ve restoranlar hariç sizin turist olduğunuzu bile bile Bulgarca bildiğimizi sanmaları. Sıradan markette veya yolda yerel birisi sizinle Bulgarca konuşmakta ısrar ediyor. Burgas ülkedeki 27 şehirden birisi ve nufüs olarak 5. büyük olanı. Tipik bir liman şehri olsa da Turizm açısından havaalanına sahip olması ve kuzey güney sahili otel ve apartlarla Alanya ve Marmaris havasında. Özellikle kuzeyinde bulunan yarımada şeklindeki Nesse Bar tarihi eski kalıntıları ile bir merkez konumunda. Biz Türkler için bile ekonomik olan bu bölge bir çok Avrupa ülkesi için de ayrıca cazip gelecektir. Yaz sezonun nispeten kısa olması sahil boyunca mevcut kara yolunun çift şeritli gidiş gelişten ibaret olması hafta sonları  yerli Bulgar turistlerinde gelmesiyle bir çok yerde trafik sıkışıklığı yaratabilecektir.

Komşu Turizmi

Bulgaristan Avrupa Birliğinde olmasına rağmen henüz gelişmesini yapamamış tarihi eski evlerin yıpranmışlığı çok bakımlı olmayan sokakların ayrı bir nostajiye sebep olduğu Burgas Osmanlı’dan izler taşıyan Felibe, kış turizmi için Bansko ve tarihi yapıları ile Sofya görülmesi gereken yerlerden. Bulgaristan şehirlerinin isimlerine bakarsanız hala Türk isimlerinin kullanıldığı olanlarını göreceksiniz. Ben gidebildiğim yerlerinden kısa bir özet geçtim ama bu ekonomik şartlarda yurt dışı harcının en ucuz olduğu son çıkışımı yapmış olabilirim. Çünkü özellikle yeşil pasaporta sahip insanların kolaylıkla gidebildiği komşu ülkelerin ucuzluğu ve cazibesi yöneticilerimiz dikkatini çekmiş olacak ki günübirlik çıkışları kesmekten başka bir anlamı olmayan yeni fahiş fiyat artışları gündeme geldi. Ne denebilir bilmiyorum ama aklımdakiler buraya yazılabilecek türden değil.

VİKİPEDİA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir