29 ŞUBAT

29 Şubat, artık yılın bir parçasıdır ve her dört yılda bir gelir. Normal yıllarda Şubat ayı 28 gün sürerken, artık yıllarda (örneğin 2020, 2024, 2028 gibi) bir gün eklenerek 29 gün olur. Bu, güneş yılı ve takvim yılı arasındaki farkı telafi etmek için yapılır. Bu hesaba göre bu iki hesap arasında her yıl için 6 saat fark var demektir.

29 Şubat’ın olmaması durumunda, her dört yılda bir artık yıl olmazdı ve takvimimiz güneş yılını tam olarak yansıtmazdı. Bu durumda, zamanla mevsimler ile takvim arasında bir kayma olurdu ve zamanla mevsimlerin zamanlaması değişebilirdi. Bu da tarım, hava tahminleri ve diğer zamanlama ile ilgili faaliyetlerde karışıklığa neden olabilirdi.

EKİNOKS

Hikayesi Var

Yaptığım hızlı bir sorgu ile neden Şubat ayı seçildiği ile ilgili şu bilgiler ulaşım; Roma takvim reformu dönemine dayanıyormuş. MÖ 8. yüzyılda, Romalılar takvimlerini güneş yılını temel alarak oluşturdu. Ancak, bu takvim güneş yılına tam olarak uygun değildi. İmparator Jül Sezar, MÖ 46’da Julian takvimini tanıttığında, her dört yılda bir artık bir gün eklemek için Şubat ayını seçti. Şubat, o dönemde yılın son ayı olduğu için ve o dönemde Mart ayı başlangıç olarak kabul edildiği için, Şubat ayı tercih edildi. Bu uygulama daha sonra Gregorian takviminde de devam etmiş.

Bu tarihin dört yılda bir takvime giriyor olmasının hem özel hem de enteresan yapıyor. Mesela nikah, düğün ve özellikle de doğum gününün denk gelmesi büyük bir çoğunlukla istenmiyor. Normal günlere göre bugün nikah günü alanlar neredeyse yok gibi bir şey. Öyle ya tarih olarak dört yılda bir gelecek yıldönümü. Bu bir taraftan yıllık dönemlere göre daha özel değil mi dört yıllık birikim toptan kutlanır ve daha enerjik, daha özel ve daha unutulmaz olabilir.

Bu durum özellikle doğum günü 29 Şubat olan çocuklarda ciddi bir travma da yaratabilir. Düşünsenize kardeşi veya arkadaşları her sene doğum günü partisi yapıp el üstünde tutuluyorlar iken üç sene boyunca seni pas geçiyorlar. Ebeveynler bunu izah da edemezler çocuklarına çünkü normal yaşdaki insanların bile anlayabileceği tartışma götürür.

29 Şubat günü doğanlar yaşlarını bu güne göre hesap ederlerse normalden 4 kat daha az yaşa sahip olduklarını iddia edebilirler ki buna hakları var. İşin şakası bir tarafa bu durum sadece sayısal hesaplarla ilgili bir detay çünkü güneş batıyor, güneş doğuyor ve tüm günler bu şekilde kesintisiz devam ediyor mevsim geçişleri dışında bizim fark edebileceğimiz bir şey değil. Bizim için hayat devam ediyor çok da takılmamak lazım.

GOOGLE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir