Spor ayakkabısı deyip geçmemek lazım çünkü bir zamanlar yani benim okul yıllarımda her marka ülkemizde bulunmuyordu. Gerçi uluslararası markalar dediğimiz spor ayakkabısını öyle her parasını cebine koyan da alamazdı. Benim ailemin de böyle bir bütçesi olmadığından ilk marka spor ayakkabımı kendi çalıştığım ve kazandığım ilk aylığımın çok önemli bir kısmı ilr almıştım.

Nike Air Yok

Spor ayakkabılarının da çeşitleri ve her spora göre farklı türleri var. O zamanlar belki de benim favori sporlarımdan biri olduğundan olsa gerek basketbol ayakkabısı almıştırm kendime. O zamanlar en ünlü spor ayakkabısı Michael Jordan efsanesinin adını taşıyan ve havalı olanı Nike Air isimli modeldi. Tabi ki benim ilk maaşım Nike Air almaya yetmezdi zaten hem istesem de yurt dışından getiren birinden bulmak lazımdı. Anlayacağınız çoğunlukla karaborsa idi ve özellikle Adana incirlik üssünde görevli Amerikan askerlerinden getiren olursa bularbilirdiniz.

Reebok Var

Bu yüzden basketbol için özelliği olan başka bir ünlü marka olan Reebook alabiliyordum o zaman. Basketbolda en sık rastlanan şey ayak burkulması olduğundan genellikle bileği kaplayan büyük spor ayakkabıları tercih ediliyordu. Benim aldığım model de yüksek boğazlı ve dilinde hava basan bir mekanizması olan güzel bir spor ayakkabısı idi. Çok uzun yıllar giydim, taa  ki kenarı yırtılana kadar. 

Kız çocukların böyle bir tutkusu var mıdır bilmem ama basketbol oynayan erkek çocukların bir çoğunun favori bir spor  ayakkabısı illa ki vardır diye düşünüyorum. Bu çocuklar hangi sporu yapıyorlar ise ona en uygun ve popüler bir spor ayakkabısını babasına aldırıyordur.

TASARRUF 

Günümüzde her marka spor ayakkabısına ülkemizde ulaşabiliyor muyuz bilmem ama Nike, Adidas, Puma, Slazenger, Reebok, Jump, Letoon, M.P., New Balance, Lotto ve Converse ilk aklıma gelenlerin yanında etrafta onlarca farklı ayakkabı markası bulmak mümkün. Bir de nerede eski günlerdeki markalar ve eski zamanın kalitesi diye birşey de var çünkü zaman tüketim çağı ve hemen hemen her model çok çabucak değişiyor ve çok çabuk da yıpranıyor. Günümüzün sektörel amacı insanların daha çok ve daha çeşitli bir sürü ayakkabıya sahip olmaları.

Biz eskiden bir veya iki ayakkabıya sahiptik ve giyilemeyecek kadar oluncaya kadar giyerdik. Hele ki bayramlarda filan yeni ayakabımız olursa yatağımızın baş ucunda onu giymeyi hayal ederdik. Şimdi nereye koyacağımızı bilemiyoruz.

AMAZON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir