pertevniyal

PERTEVNİYAL

Pertevniyal Lisesi İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla 1872’de hizmete giren ve halen Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden, Türkiye’nin en köklü öğrenim kurumlarından biridir. İstanbul’un ve Türkiye’nin en başarılı okullarından birisidir. Bir kere benim mezun olduğum lisedir Pertevniyal Lisesi.

pertevniyal

İstanbul İstanbul

Kayseri’den İstanbul’a taşındığımızda orta okuldan yeni mezun olmuştum ve hayat bizim için kadınlar pazarı olarak da bilinen İtfaiye Caddesinde cumbalı eski bir dubleks evde sayfa açmıştı. Evin arkada küçük bir bahçesi de mevcuttu ve caddeye bakan alt kattaki en büyük odası mutfak olarak yapılmıştı. Dış kapımız doğrudan mutfağa giriyordu yani biz orayı kullanıyorduk ve ortasındaki büyük masa ile tam bir aile meclisi gibiydi.

O zamanlarda da ünlü ve isim yapmıştı Pertevniyal Lisesi, yürüme mesafesinde idi ve belki de bu yüzden olacak okula yazılmam kolay olmuştu sanki. Gerçi ne kadar kolay ya da zor ben çok hatırlamam ama ailem bir şekilde o okula yazdırmıştı beni. Okul mimarisinde yapılmış ama belli ki özel bir eski ana binasının arkasında sonradan yapılan bloklar ve spor salonu mevcuttu. Kalan kısımlarda da toplanma alanı voleybol ve basketbol potaları mevcuttu.

Önce Disiplin

Bir kere okula giriş öğrenciler için arka kapıdan yapılırdı. Spor salonunun yanında kalan uzun bir koridordan geçerek girerdik, çoğu sabah bu koridor aynı zamanda seçme eleme bölgesi idi, müdür yardımcıları hem kız hem de erkek öğrencilerin kıyafetlerine ve saçlarına bakıp kontrol ettikleri yolda bir şekilde yakalanırsanız geri gönderilirdiniz. Erkek öğrenciler için saç traşı kabus gibi idi, uzun saçlı öğrenci nedense istemezler o koridordan geri gönderirler hatta kaçan filan olursa ve ısrarla traş olmayanların saçından bir tutam kestiklerini bile bilirim.

pertevniyal

Ana eski binada çok fazla sınıf yoktu, genelde idari bölümler, kütüphane, resim atölyesi filan vardı. Birinci sınıf numaram 4-H idi ve yaklaşık 70 kişi olduğumuzu hatırlıyorum. Eski binanın üst katında okulunun önüne göre sol taraftaydık. Büyük bir sınıf, yüksek tavanlar ve pencereleri de bahçeye bakan bölümde üst kısımdaydı. Yani sıralarda otururken dışarıyı göremezdik.

Ben Anadolu’dan gelen biraz da içine kapanık bir genç olarak fark edilmeyen bir tip olarak takılırdım. Orta okul bitene kadar futbol hastalığı vardı ve yetenekli idim açıkçası ancak İstanbul’a gelince basketbol ile tanıştım ve bizim sınıfın bu konuda ayrı bir mahareti vardı. Biraz da onlara yetişmek için olsa gerek lise ile beraber her bulduğum vakitte basketbol oynamaya sınıftaki arkadaşlarıma yetişmeye çalıştım. Benden uzun oyuncularla oynamak istedim, zorladım hep, teneffüslerde ve öğle aralarında üçer kişilik takımlarla tek potada çok çekişmeli ve eğlenceli maçlar yapardık ve hatırı sayılır bir öğrenci gurubu da bizi ilerdi.

pertevniyal

meb sayfası

İnsan beyni yaş almaya başlayınca hafızasından da bir çok şeyi ne var yok kaybetmeye başlıyor. Lisem hakkında anlatacak pek çok hatırat çıkabilir ama sürekli aklımda kalanlar bu basketbol maçlarımız idi. Öğretmenlerimizden de ömrünün tamamlamış olanlar acısıyla tatlısıyla bize bir şeyler katmaya çalışanlar asla unutulmaz. Ne demişler “Balık bilmezse Halik bilir.”

“Kalbimizde çarpıntı gönlümüzde emelsin
Yüzyıl önce kuruldun yüzyıllara bedelsin
Geçmişten gelen şansın geleceğe temelsin
Hayat yolunda bize ışık tutan bir elsin
Dünya durdukça senin verdiğin bu gür sesi
Doğruya haykırırım Pertevniyal lisesi

İlim irfan hakikat erdemlik sende pek bol
Sen verdin hepimize sağlam kafa salam kol
Senin gösterdiğindir dünyada en doğru yol
Ümidi senden aldık sensin ülkü emin ol
Dünya durdukça senin verdiğin bu gür sesi
Doğruya haykırırım Pertevniyal lisesi”

pertevniyal

vikipedi
Mezunlarımızdan bazıları;
Alâaddin Yüksel – Mülki amir
Ali Esin – Meteorolog
Ali Poyrazoğlu – Oyuncu
Aydın Boysan – Mimar, gazeteci
Cemil Meriç – Yazar
Doğan Heper – Yazar
Doğan Hızlan – Yazar
Emre Yetim – Oyuncu
Halit Kıvanç – Gazeteci, sunucu
Hüsamettin Özkan – Siyasetçi
Hüseyin Rahmi Gürpınar – Yazar
Kâmuran Şipal – Yazar
Masum Türker – Eski Devlet Bakanı, siyasetçi
Metin Akpınar – Oyuncu
Metin Erksan – Yönetmen
Namık Kemal – Yazar
Necati Tosuner – Yazar
Neco – Şarkıcı
Nuri Necipoğlu – Hukukçu, Anayasa Mahkemesi üyesi
Osman Bülent Tulun – Büyükelçi
Osman Özbek – Siyasetçi
Reha Yurdakul – Oyuncu, yapımcı, senaryo yazarı
Sadık Demircioğlu – Hukukçu, Yargıtay üyesi
Savaş Ay – Gazeteci
Seray Şahiner – Yazar
Tevfik Ertüzün – Siyasetçi
Tevfik Fikret – Şair
Yaşar Okuyan – Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, siyasetçi
Zihni Göktay – Oyuncu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir