ÖNCE BİSİKLET SONRA SCOOTER

3 min read

Yakın tarihte sessiz sedasız bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelikte bisikletin tanımı yapılmış olduğundan özellikle buraya almak istedim. Öncelikle pedallı olması, adale gücü veya el ile tekerleğin döndürülerek hareket etmesi beklenen motorlu taşıt şeklinde tanımlanmış. Dikkat edilirse mevzuatımızdaki Türkçe anlatım eksikliği burada bir kez daha görünüyor. Bu durumda SCOOTER bu yönetmeliğe henüz tabii değil, yani herhangi bir tanımı filan da yapılmadığı için nerelerde sürülür, kimler sürebilir, gibi ayrıntılar yok elimizde.

Yeni Cihazlar

Aslında çocuklar için üç tekerlekli olanları da yaşlılar için üç tekerlekli ve koltuklu olanları da  dahil olmak üzere hayatımıza çok hızlıca giren teknolojik bir araç, tıpkı DRONE gibi. Yakın mesafede, sıkışık trafikte, yayalara ayrılmış alışveriş yollarında, parklarda, sahillerde ve zaten kullanıldığı gibi büyük avm ile marketlerde kullanılıyor. Gelecekte daha fazla rağbet göreceği kesin. Biraz da tam bize göre pedal çevirip yorulmuyorsun, tam tembel işi.

İlginizi Çekebilir;

DRONE TEKNOLOJİSİNDE YENİ UFUKLAR

Popülaritesi o kadar arttı ki bu işin ticareti yapanlardan vergi alınmasına yönelik duyumlar, karayolunda kullanılanlara ceza kesileceğine dair söylentiler de çıktı.

Buradan kullanan herkese trafikte olduklarını unutmamalarını, hız yapmamalarını ve her şeye hazırlıklı olmalarını salık veririm.



 

Aşağıda bisiklet yolları yönetmeliğinden bazı bölümler ekledim dikkatinizi çekebilir.

Resmî Gazete Tarihi: 12.12.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30976

BİSİKLET YOLLARI YÖNETMELİĞİ

Amaç ve kapsam

Bu Yönetmeliğin amacı, bisikletin ulaşım, gezinti ve spor gibi amaçlarla kullanılabilmesini sağlamak üzere bisiklet yollarının ve bisiklet park istasyonlarının planlanması, projelendirilmesi ve yapımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Tanımlardan bazıları;

Ayrılmış bisiklet yolu: Taşıt yollarından fiziksel bir engel ile ayrılmış bisiklet yolunu,

Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtı. (Azami sürekli anma gücü 0,25 kilovatı geçmeyen, hızı en fazla 25 km/saat’e ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa dahildir.)

Bisiklet otobanı: Bisikletin yaya geçidi, taşıt yolu, kavşak ve hemzemin geçitlerle kesintiye uğramaksızın kullanılabildiği, belirli yerler dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı, istisnai hallerde kullanacak ambulans, itfaiye, emniyet ve jandarma vasıtaları hariç olmak üzere yaya ve motorlu araç trafiğine kapalı, iki yönde en az ikişer şeritli özel bisiklet yolunu,

Bisiklet parkuru: Motorlu taşıt trafiğine kapalı millet bahçesi, park ve rekreasyon alanları gibi yeşil alanlarda taşıt trafiğinden ayrı olarak bu Yönetmelikteki emniyet mesafeleri bırakılmadan yapılabilecek bisiklet şeridini,

Bisiklet şeridi: Yol seviyesinde bisiklet kullanımı için özel olarak belirlenmiş ve yer işaretlemesi ile ayrılmış bisiklet yolunu,

+ There are no comments

Add yours