yemek

YEMEK Mİ? BÜYÜMEK Mİ?

Küçükken dillere pelesenk olmuş bir söz vardı biz çocuklarda; yemezsem büyüyemem okuluma gidemem… Gerçekten de öylemi acaba. Büyümek sadece kilo alıp boyumuzun uzaması mıdır? Daha az yesek daha az mı büyürüz? İnsan vücudu da tıpkı evren gibi keşfedilmeye açık bir derya deniz.

Gıda Temizliği

Covid-19 salgını bütün dünyayı etkilerken, maske, sosyal mesafe ve el temizliği yaşanan bu süreçte vazgeçilmezlerden oldu. Bu süreç aynı zamanda yeni birtakım zorlukları da beraberinde getirdi. Covid-19 öncesi yiyecek tüketme alışkanlıklarımızda temizlik konusu zaten şüpheli ve sıkıntılı iken, şimdilerde gıdanın kendisi ile beraber tedarik, hazırlama ve sunum süreçlerinde insan temasının da hijyenik olması büyük önem kazandı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Bu salgın bize hoyratça tükettiğimiz Dünya kaynaklarının da bir sonu olduğunu, artan nüfusun asgari yaşam şartları olan yeme, içme ve barınma gereksinimlerinde de sorunlar yaşanacağını göstermiştir. Aslında açlık ve susuzluk hâlihazırda dünyanın birçok bölgesinde yaşanan ve bir insanlık suçu olarak görmezden gelindiği bir gerçek. İnsan hakları evrensel bildirgesinin 25. maddesi 1. kısımda şöyle diyor;
“Herkesin, kendisinin ve ailesinin sağlığı ve iyi yaşaması için yeterli yaşama standartlarına hakkı vardır; bu hak, beslenme, giyim, konut, tıbbi bakım ile gerekli toplumsal hizmetleri ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ya da kendi denetiminin dışındaki koşullardan kaynaklanan başka geçimini sağlayamama durumlarında güvenlik hakkını da kapsar.”
Dünyanın kimi yerinde aç kalmamak için her tür gıdaya ihtiyaç duyuluyorken, kimi yerlerinde ise aşırı şişmanlık ve yanlış beslenme yüzünden ölen insanlar var. Oysa herkes için dengeli beslenme bir düstur olsa aç olanda şişman olan da ortalamada yaşamaya devam edecek.

İlginizi çekebilir;

NEREDEN NEREYE SONRA GPS e

Sayıların söyledikleri;

Yiyecek ve içecek konusunda bu yazıyı yazdığım an itibariyle dünyadaki bazı rakamları aşağıda bulacaksınız ve bu sayılar her saniye akıl almaz bir şekilde artıyor1.

GIDA
843,866,759 Dünyada yetersiz beslenen insan sayısı
1,694,897,277 Dünyadaki kilolu insan sayısı
759,220,343 Dünyadaki obez insan sayısı
2,269 Dünyada bugün açlıktan ölen insan sayısı
$ 42,903,885 ABD de bugün obezite ile ilgili hastalıklara harcanan para
$ 14,025,573 ABD de bugün kilo kaybı programlarına harcanan para

SU
2,043,925,918 An itibariyle bu yıl kullanılan su miktarı (milyon litre)
394,647 An itibariyle bu yıl su kaynaklı hastalıktan ölen insan sayısı
800,201,664 An itibariyle güvenli bir içme suyuna erişimi olmayan insan sayısı

Aşağıda bağlantısını vereceğim internet adresini mutlaka ziyaret edin ve gerçeklerle yüzleşin.

ekmek
ekmek

Aslında Ne Yiyoruz

Son yıllarda artan bilinçli tüketici profili ile satın aldığımız bir gıda ürününde son kullanma tarihi ve içindekiler kısmına bakmadan almamak alışkanlık haline geldi. Buna dikkat etmeyenler varsa özellikle de içindekiler bölümüne şiddetle bakılmasını öneriyorum. Artan nüfusun ihtiyaçları için midir yoksa aç gözlü para babalarının gözlerini doyuramadığımız için midir bilinmez, gıdalarda; çabuk üretmek, büyük göstermek, güzel göstermek, raf ömrünü uzatmak, lezzet vermek ya da ucuz üretmek amacıyla tarih boyunca arayışlar olmuş ve teknolojinin de gelişmesiyle özellikle katkı maddeleri keşfedilmişlerdir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar göstermiştir ki E harfi ile başlayan kodlar ile yazılan birçok etken madde aslında türlü türlü hastalıklara yol açan kimyasal maddelerden başka bir şey değil. Besleneceğiz derken sağlımızdan oluyoruz.

İnsan hakları evrensel bildirgesinin gıda ve su konusuna daha fazla yer vermesi gerektiği, salgın hastalık gibi toplumsal vakalarda başkasının yaşama hakkına hastalık bulaştırmama maddeleri de eklenmesi gerektiği açıktır. Nüfus artışı kontrol altına alınıp üretim – tüketim dengeleri sağlanmalıdır. Aksi takdirde evrende gıda gezegeni bulmamız gerekecek.

Kaynakça;
1 https://www.worldometers.info/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir