TURKCELL ROAMING
Yanlış hatırlamıyorsam 19987 veya 98 yıllarında ilk mobil telefonumu Nokia’nın uzun anteni olan modellerinden almıştım. O sıralar fazla bir alternatif olmadığından Turkcell almak durumunda kalmıştım ve o günden bu güne kadar hala aynı numaramı ve hala aynı servis sağlayıcı kullanmaya devam ediyorum. O tarihten bu tarafa ne değişti derseniz bir kaç tane daha servis sağlayıcı açıldı bazıları satıldı, devredildi, el değişti o oldu bu oldu 2G 3G 4.5G derken elimizde birbirinden çok farkı olmayan ama şebeke olarak biri birinden biraz daha iyi çeken servis sağlayıcılar ile başbaşa kaldık. Turkcell Roaming meselesine gelince mobil hatta sahip olan ve yurt dışına çıkan herhangi birinin maruz kalacağı işleme roaming diyorlar. Tabi ki ingilizce bir kelimenin anlam olarak yerleşmesinden başka birşey olmayan “roam” dolaşmak anlamına geliyor.
Bütün ülkelerde de böyle midir bilmiyorum ama yurt dışından bir yer ile telefon görüşmesi ezelden beri pahalı olmuştur. Kimse de neden diye sormamış olacak ki sabit telefondan daha acayip bir tarife ile mobil iletişim ücretlerini kucağımızda bulduk. İşin ilginç tarafı başlangıçta konuştuğumuz dakikalar kadar ücret ödüyorken kim buldu nasıl oldu da paket tarifeye geçiş yaptık kimse bilmiyor. Bir ay boyunca toplam dakika internet ve sms sayılarını peşinen ödediğimiz ve kullanmadığımız artan kısımlarını da çöpe attığımız bir sisteme topluca geçtik. Son günlerde şebeke sağlayıcıların özellikle internet kullanımında yurt dışındaki emsallerine göre daha fazla tükettiği gibi tartışmaların yanına yapılan fahiş ücret artışları da işin cabası.
TYG
Turkcell Roaming kullanımı için öncelikle ilgili ülke servis sağlayıcıları ile anlaşılması gerekiyormuş. Bu anlaşma nasıl birşey ise neredeyse bir aylık faturanın yarısı kadar bir bedeli sadece bir gün için alıyor. Mesela benim son kullandığım Platinum 30 tarifesi aylık 500 TL civarında, TYG (tarifem yurtdışında geçerli) hizmetini alırsanız her gün için 250 TL roaming ücreti ödüyorsunuz. Bu bir gün gece 00.00 dan itibaren bir sonraki günün 00.00 saatine kadar geçerli oluyor. Bu fiyat aşağı yukarı tüm firmalarda da aynı.
Bu arada yurt dışında bu servisi kullanmak zorunda değilsiniz ama bu durumda da düşük internet ve dakikalara sahip haftalık gezgin paketi alabiliyorsunuz. Bu paket ise size sadece haberleşme ve çok az internet kullanımı imkanı sağlıyor. Ama dikkat edin bu paket sadece anlaşmalı ülkelerde geçerli olduğundan mesela Arnavutluk gibi paket dışı bir ülkeden geçerseniz hop diye TYG devreye girip 250 TL faturya ekleniveriyor. Hele bir de öğleden sonra girip gece konaklar ve sabah ülkeden ayrılırsanız, gece 0.00 dan sonra ikinci gün pat diye TYG 250 TL daha roaming oluveriyor. Yani arnavutluk sınırından gece 23.55 de girseniz ve 0.05 de ülkeden çıksanız bile size iki kez roaming oluyor.
Kısaca her şey yasal ve dedikleri gibi hiç bir yanlışlık yok. Ama gelin görün ki bana göre bu bir tezgah ve hırsızlıktan hiç farkı yok. Bütün bunları düşünen ya çok zeki birisi var ya da bir süredir yapay zekayı kullanıp en yüksek fatura bedeli nasıl alınır formulünü bulmuşlar.