STOK GÖLET
Gölet yapmak için öncelikle alanı belirleyip, zemindeki düzensizlikleri düzeltmelisiniz. Ardından su yalıtımı için uygun malzemeler kullanarak tabanı kaplayabilir ve göleti şekillendirebilirsiniz. Daha sonra su pompası ve filtre sistemini ekleyerek suyun dolaşımını sağlamalısınız. Son olarak gölette bitki ve balıklar için uygun ortamı oluşturarak göletinizi tamamlayabilirsiniz. Bu tarif yapay bir gölet için ama bizim ihtiyacımız içme suyu sağlamak için stok gölet yapmak.
Biz ülke olarak nasıl ki her sene daha fazla orman alanını yangınlar ile Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprağı erezyon ile kaybediyorsak, artık hesap edemediğimiz miktarda suyumuzu kaybediyoruz. Karadeniz’de Akdeniz’de ve Doğu’da su kaynakları henüz kırmızı alarm vermese de ülke nüfusunun büyük bir kısmını bulunduğu Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizde su kıtlığı artık kırmızı alarm veriyor. Ama gelin görün ki devlet ülke bazında geleceğe dönük çözüm üretmek yerine siyasi olarak alınamayan yerel belediyeleri cezalandırma yolunda gidiyor.
Siyaset Laneti
Özellikle seçim zamanlarında Vatan Millet Sakarya edebiyatı yapıp aynı gemideyiz diyenler, ülkenin taşını, toprağını satmayı ülke yönetmek diye insanlara türlü türlü manipülatif stratejilerle yediriyorlar. Bizim saf ve yönlendirilmiş çoğunluğumuz da bu insanların şimdilik peşlerinden gidiyor.
Bakın İstanbul’da kesintisiz bir gün yağmur yağmasına ve metrekareye 25 kg yağış düşmesine rağmen barajlardaki su seviyesi kıpırdamadı. Neden? Çünkü İstanbul’da neredeyse toprak bırakmadık, yağışın büyük bir kısmı cadde ve sokaklardan akıp heba oluyor, kalan sular da toprağın kendisine yetmiyor. Bu sene yaşanacak kış mevsiminde özellikle kar yağışı olmaz ise bu seneden daha beter bir susuzluk ile daha yaz başında karşılarız.
Sarnıçtan Fazlası
Bir süre önce İmar Yönetmeliğinde sarnıç üzerine değişiklikler yapılmış belli bir büyüklüğe sahip yapılarda zorunlu hale getirilmişti. Sarnıçlarda birikecek su içme suyu dışındaki kullanımlar için kullanılabilir. Bana kalırsa böyle bir kuralı beklemeye gerek kalmadan hali vakti yerinde imkanı olan herkes kendi içme ve kullanım suyunu stok yapmaya başlamalı hemde hemen şimdi. Büyük çiftçiler sulama tarımı yapabilmek için kendi alanlarının bir kısmında stok gölet bölgeleri yapabilirse belki sulu tarım sürdürülebilir. Baraj yapabilecek miktarda suyu ve su kalitesi olan nehir de kalmadığına göre stok gölet yapmak seçeneği yerel idarelerce de düşünülmelidir.
Doğal olarak oluşan yağış sularının bir damlasının bile heba edilmemesi gerekiyor artık. Çünkü bu gidişat o bir damlaya bile muhtaç olacağımız günlerin çok uzak olmadığını gösteriyor. Stok gölet ilk yatırım maliyeti olarak iyi bir yatırım gibi durmasada yaşadığımız zaman içerisinde artık hayat memat meselesi için bazı şeylerden vazgeçme zamanı geldi de geçiyor. İklim krizinde ilk darbe su ile yaşanacak ve her ne yapacak isek artık kazanma zamanı değil hayatta kalma zamanı.