BARIŞ MANÇO
Türk müziğinin herhangi bir kısmına ait olmayan, 7 den 70 herkese hitap edebilen ve kültür elçimiz olabilecek kadar değerlimizdir Barış Manço. Aynı zamanda insani ve manevi değerlerimize eserlerinde yer vererek farkındalık yaratama konusunda da ustadır. Çocuklarla ilişkisi ise bir çok insanın çok çok ötesindedir.
Başka Biri
Barış Manço aynı zamanda aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, Devlet Sanatçısı ve kültür elçisidir. Türkiye’de rock müziğin öncülerinden olup Anadolu Rock türünün kurucuları arasındadır. Bestelediği bir çok şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırmıştır. Hatta bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak da yorumlanmıştır. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya’nın pek çok ülkesine gittiğinden “Barış Çelebi” olarak da adlandırılmıştır.
İlk plağı 1962 yılında Harmoniler orkestrası ile kaydettiği Twistin Usa ve The Jet şarkıları ile çıkan Barış Manço’nun ilk Türkçe besteleri “Kol Düğmeleri” ve “Seher Vakti” adlı parçalardır. Barış Manço’nun 12 Stüdyo, 1 konser, 7 derleme albümü ile 31 adet single eseri vardır.
Anadolu
Aşıklık geleneğinin çağdaş bir temsilcisi olarak görülür. Şarkılarında halk kültüründen, sanatından, edebiyatını, gerek biçimlerini gerekse temalarını sıklıkla kullanması, eserlerinde mesajlar vermesi, şarkılarının son dörtlüğünde âşıkların yaptığı gibi adını eklemesi bu görüşün temel dayanaklarıdır. Bazı akademisyenlerce o yeni bir oluşumun temsilcisi olarak görülür. Bu da aşıklık geleneğinin devamı “Çağdaş Türk Ozanlığı” olarak adlandırılır.
Kadıköy’de Moda semtinde bulunan ev 1970’li yıllarda Manço tarafından satın alındı ve ölümüne kadar bu konakta ailesiyle birlikte yaşadı. Günümüzde apartmanlar ile çevrili bu tarihî konak Barış Manço evi olarak kullanılmakta ve Barış Manço’nun kişisel eşyaları sergilenmektedir.
“Güle Güle Oğlum”
“Aynalı Kemer”
“Rüya”
“Yine Yol Göründü Gurbete”
“Söyle Zalım Sultan”
“Dönence”
“Gibi Gibi”
“Ben Bilirim”
“Can Bedenden Çıkmayınca”
“Gülpembe”
“Dağlar Dağlar”
“Sakız Hanım ile Mahur Bey”
“Anlıyorsun Değil mi”
“Kol Düğmeleri”
“Unutamadım”
uzun yıllar unutulmayacak önemli eserlerinden bazılarıdır. Vefatından önce değerini bilemediklerimizden birisi olan Barış Manço’nun keşke kendi sesinden bir hayat belgeseli yapılsa idi. Ama bilinmelidir ki Kurtalan Ekspres ile birlikte yaptığı her biri kendine münhasır şarkıları hiç eskimeyecek, şarkıları ile birlikte sonsuza kadar yaşayacaktır Barış Manço.