söndürme

SÖNDÜRME

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın hayata yansımalarını türlü türlü görmeye başladık. Avusturalya’da, Amerika’da Yunanistan’da, İtalya’da ülkemizde ve Rusya’da görülen büyük çaplı orman yangınları, kum fırtınaları, çamur yağmurları, aşırı yağışlar sonucu oluşan seller, su kıtlığı ve bunaltan sıcaklar.

Değişen Dünya

Biz ülkemizde daha önce hiç kum fırtınası görmüş müydük? ya da siz hiç Sibirya gibi bir yerde orman yangını duymuş muydunuz? Buzulların her sene daha fazla eridiğini, denizlerdeki su seviyesinin 1 metreye kadar yükseleceğini hepimiz duyuyoruz görüyoruz ve maalesef yaşıyoruz.

yangın

ÇÖLLEŞME YANAN ORMAN MI

Peki bunlar beklenirken, engel olamadığımız doğa olaylarına karşı neler yapılabilir diye hiç düşünüp hazırlık yapıyor muyuz? Büyük şehirlerde susuzluğa karşı tedbirler alınmaya başladı mı? Barajlardaki su miktarları her sene değişkenlik gösteriyor, evvelden bu su seviyelerinden hiç haberimiz olmazdı ama şimdi günlük olarak takip ediyoruz.

yangın

Doğanın Gücü

Kontrol edilmesi en zor felaketlerden birisi olan orman yangılarına karşı koruyucu tedbirler ne kadar alınırsa alınsın, aşırısı ve kuru sıcaklar ile küçük bir cam parçası bir araya geldiğinde yangın çıkması çok olası görünüyor. Orman alanlarının bir çoğu insanların ulaşamayacağı sarp alanlar ve buralarda yangının başladığını en hızlı şekilde tespit ve büyümeden müdahale edebilmek çok kritik önem arz ediyor.

araç

İnsanın Aklı

Bu konuda kafa patlatan konusunda uzman kişilerin işine karışmak haddim değil ama bazı fikirler yeni teknolojiler yeni ufuklar açabilir. Belki rastlamışsınızdır tatbikatlarda filan değişik maddeleri yanan bir yere atarlar ve muhtemelen oksijeni bitiren kimyasallar ile anında söndürülen yangınları. Son yıllarda çok ciddi atılım yaptığımız iha ve sihaların erken uyarı ve varsa söndürme bombaları ile kullanmamız gerekmez mi?

Son yangınlardaki görüntülerden deniz sahilindeki kıyılara kadar yanan yerler görüyoruz, denizdeki suyu söndürme gemileri gibi hatta daha da fazlasına atabilecek bir yöntem ile sahilden en az birkaç yüz metreyi koruyabilmeliyiz. Denizlerden ve ırmaklardan bu konuda maksimum fayda alabileceğimiz çözümleri düşünmeliyiz. Havadan ise uçakların her türlüsü, büyüğü, küçüğü, insansız hava araçları, her türlü helikopter ve benzeri araçlar. Ama mutlaka bir şeyler yapmalıyız, yapmaz ise seneye kalanlarda yanacak, ondan sonraki sene de kalanlar yanacak.

Ormanların varlığı, sadece turizm için değil, tarım için de, içme suyu için de var olmak için de önemlidir. Önleme, erken uyarı ve söndürme için çağımızın aklına göre çözümler devlet kurumlarınca çoktan çalışıyor olmalıydı.

yangın

yangın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir