AĞAÇ
Dikili bir ağacım bile yok derken esasen bir ev bir arsa gibi önemli taşınmazlardan birisi gibi algılanır ağaç. Üstelik bir o kadar da çeşidi var ve çok uzun yıllar yaşayabilen köklü ağaçlar tarihe de şahitlik ediyorlar. Ülkemizde 150 çeşit ağaç türü varmış.
Her Şey İçin Ağaç
Olgun bir ağaç haline gelebilmek tabii ki türlerine göre değişir ama ortalama 20-25 yıldan önce gölgesinde sığınabileceğimiz bir hale gelemiyorlar. Ağaçların sadece oksijen kaynağı olduğunu düşünmemek lazım, onlar yaban hayatın evi, karbon salınımı ve nem oluşumunun anahtarı, toprağın beslenmesi, su kaybının önlenmesi ve biz insanlara binbir türlü yapı ve kullanım malzemesi.
DAVID ATTENBOROUGH YANAN ORMAN MI DOĞAL ÇEVRE
Bilim insanları ağaçları olan ve olmayan sokaklarda yaşayan insanları karşılaştırdıklarında daha mutlu olanların ağaçlı yolda yaşayanlar olduğunu tespit etmişler. Havayı temizlemeleri ve o mis gibi yeşil kokusu hangi insana mutluluk vermez ki?
Denge Meselesi
Dünya ekosistemi birbirine o kadar bağlı ve ilişkili mükemmel bir sistemdir ki, insanlar dahil her canlı ve bitkinin olması gereken miktarlarda mevcudiyeti yaşamsal öneme sahip. Dünya’daki en acımasız ve yok edici unsur olan biz insanlar özellikle sanayi devrimi ve nüfus artışı sonrası, karalardaki ve denizlerdeki bir çok canlının soyunu yok etmişiz ve hâlâ da yok etmeye devam ediyoruz. Ama aslında yok olmaya doğru kendi bindiğimiz dalı kesmeye devam ediyoruz.
Bugün yaşadığımız orman yangınları dolaylı olarak geldiğimiz zamanın sonuçları aslında, bunları başlatan sebepler insan diyemeyeceğim yaratıklar da olsa doğal da olsa, bizler ettik bizler bulduk. İstanbul çevresindeki ormanlık ve piknik alanlarında doğayı nasıl kirlettiğimizi hepimiz biliyoruz. Hatta her hafta tekrar tekrar denize girdiğimiz kıyılar bile özellikle plastik torba pet şişe izmarit vs pisliklerle dolu. Bu insanların bunu neden yaptıklarını bilim insanları mutlaka bir araştırmalıdır bence işin ucunda bir tür rahatsızlık ya da organ eksikliği bulacaklarına eminim.
Bizler herhangi bir şekilde doğaya müdahale etmeye çalıştıkça kaybetmeye mahkumuz, her ne olursa olsun doğa bir yolunu bulur, sana bana ihtiyaç duymaz. Nerede hangi ağaç çıkar, neresi sulak, neresi kurak ve neresi nasıl olacaksa bu doğanın kendi işidir. Bizim ilk yapmamız gereken doğaya fırsat vermek ve tamamen uzak durmaktır. Yaşanan orman yangınları sonucu alınan yasakların daimi olması vakti çoktan gelmiş ve geçmektedir. Artık 1 tane ağaç bile özenle korunmalı keyfi kaybedilmesine izin verilmemelidir.