NİSAN 1
Bugün 1 Nisan ama ülkenin yaşadığı bunca şaka gibi hadise varken kimsenin kimseye yapacak şaka havası da kalmadı zaten. Her gün artan sayıda vakalar, ölümler, ekonomik çöküş, bir tarafta hiçbir şey yokmuş gibi yapanlar, diğer tarafta şaka gibi gündemler.
İşin Şakası Kalmadı
1 Nisan gününün tarihi hakkında her kültürün farklı hikayeleri mevcut ama biraz gülümsemeye de her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Dünya’nın gelişen teknoloji ile birlikte cep telefonlarımıza sığacak kadar küçülmesinin bir çok iyi yönü olduğu gibi bir çok da dezavantajları olabiliyor. Bir kere en önemli negatif durum ki belki de en önemlisi dezenformasyon. Özellikle sosyal medya diye isimlendirdiğimiz bir kaç mobil uygulamada geçen haberlerin, olayın olduğu yerden sıcağı sıcağına en hızlı bilgilerin paylaşılabildiği gibi hiç olmamış şeylerin de olmuş gibi gösterilebilmesinin çok olası olduğu.
99942 APOPHIS
Tamam arama motoruna bir şey yazdığımızda bir sürü veriye bir kaç saniyede ulaşabiliyoruz da bu verilerden hangisinin doğru olduğuna nasıl karar vereceğiz. Ya da bir diğer şey, ismi cismi ne olduğu belli olmayan trol hesaplardan yalan veya istediği şekilde manipüle edilmiş haberler yazılması. Bir de bunların hepsine okuduğu ya da gördüğü anda üzerine atlayan bir kesim insan grubumuz da var.
Auto Check
Dünya çapında bu durum hakkında kısa sürede bir şeyler yapılmaz ise gerçek ile yalanı ayırt edemez hale geleceğiz ve bu o kadar ileri boyuta gidecek ki bir daha toparlayamayacağız. Bunu önleyebilmek için ilk aklıma gelen şey yapay zeka! normal şartlarda bir twit göndermeniz 1 saniye civarında sürüyor. Üstelik hatalı yazmış iseniz ya da harf hatası yapmış iseniz dönüp düzeltme şansınız da yok. Hepsini silip düzeltilmişini yeniden yazmanız gerekiyor. Yazılan şeyin içeriği, vereceği sonuçlar, kişilik veya özel haklar gibi yasal uyarıları en başından kabul etmiş oluyorsunuz ve uygulamanın hiç bir sorumluluğu olmuyor.
Hani derler ya çömlek kırılmadan önce önlem almak önemli olan, işte bunu yapmak için paylaşıma ilişkin bir kontrol yapılıp kısa sürede süzgeçten geçiren yapay zekalı bir sistem geliştirilmeli. Milyonlarca mesajı ya da gönderiyi kontrol edebilecek bir yönetici de olamayacağına göre Dünya’yı bilgi kirliliğinden kurtarmanın yolu bu olabilir.
1 Nisan günü olur da aşırı şok edici bir şaka kimi insanları hayal kırıklığına, kalp krizine ya da başka istenmeyen sonuçlara yol açmasın, şaka yapacağım derken kimsenin canı yanmasın.