BALIKLAR VE İNSANLAR

Büyük balık küçük balığı yutar derler ama bu kuralın sadece denizlerde kalmadığı ortada. Karada işin aslı pek boyuta bakmasa da, bu manada en büyük hayvan yine de insan gibi duruyor. Denizler dünyanın dörte üçünü kaplıyor olsa da, denizdeki canlı tür çeşitliliği karalardan daha fazla olsa da, biz insanlar denizlere de hükmetmeyi ve tüketmeyi bırakmamışız.

Bir Dünya deniz

İşin en kritik yanlarından birisi de en çok oksijen üreten yeşil bitkilerin babası da denizlerde yaşayan fitoplanktonlar. Gıdalarımızın da en değerli olanları yine denizlerden, gerek balıklar, gerek diğer canlılar. Her bölgenin kendine has balık türleri var. Bir çoğunun pişirilmesi ve yenme şekli de birbirinden farklı. Özellikle konserve balıkçılığı yılın dört mevsiminde de bulabilmek adına önemli, balık yağı ve fosfor da bizim için olmazsa olmaz besin kaynakları. Sağlık için haftada iki kez balık yenmesi tavsiye ediliyor ama balık piyasası da denizden ne kadar çıktığına bağlı olarak et fiyatlarından aşağı kalmıyor.

balık

İlginizi çekebilir; TULPAR’IN GETİRDİKLERİ

Ülkemize has bazı balık türlerini de bitirmek üzereyiz. Dar gelirlinin en çok tükettiği Hamsinin bile zaman zaman fahiş fiyatlara çıktığı oldu ve bu sene avlanmanın açık olduğu dönem içerisinde bazı bölgelerde kısa süreli hamsi avı yasağı getirildi. Boğazın efendisi olarak bilinen Lüfer ise o kadar az çıkıyor ki tane fiyatıyla almak yürek istiyor. Hani her zaman duyarsınız üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizden de yeterince faydalanamadan kirlettik tükettik diye, işte bizim denizciliğimizde böyle altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzer. Balığın yetişmesine fırsat vermeden uygunsuz ve dip avcılığı yüzünden gelecekte daha az balık bulacağımız kesin. Herhalde olsa olsa Norveç Somona talim edeceğiz.

Doğal Olanı Oltadaki

Balık besiciliği öylesine kontrolsüz ve acımasızca yapılıyor ki doğal olarak büyüyemeyen ama görsel olarak büyümüş ilaçlı beslenme ile geleceğimiz karartılıyor. Küçük balıklar hariç hemen hemen iri balıkların tamamına yakın kısmı yetiştiriliyor. Tamam bunun da bir endüstrisi olacak ama nihayetinde insanlar tüketiyor. Her şeyde bir kolaycılık, sahtekarlık ve aç gözlülük var ki normal olanı kesmiyor artık. Belki de BUNDAN SONRA en SAĞLIKLISI herkesin KENDİ TUTTUĞU BALIK olacak.

Balıkçılık Hakkında

balıkçı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir