DRONE TEKNOLOJİSİNDE YENİ UFUKLAR
Son bir kaç yıldır iyice hızlanan insansız uçan araçlar ile ilgili haberleri duyuyoruz. Öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde, gerek savunma gerekse hucum gücüyle çok güçlü. Sonra irtifasıyla, menzili ile, gizlenebilmesiyle ve etkili isabetiyle milletçe onur duyuyoruz.
Peki iyi güzel de madem biz bu konuda bayağı bir mesafe kat edip dünyanın sayılı bir kaç ülkesinden biri olduk. İnsansız uçan araçları askeri amaçlar dışında kullanılabilecek diğer hizmetlerimiz neden yok. Bu yazıda biraz bunun üzerine hangi alanlarda kullanılabileceğini yazarak ufuk açmaya çalışmak istedim.
Mesela;
Belediyeler kullanmalı nasıl mı; çok basit en önce kaçak yapılaşmayı kontrol etmek için, gelişmiş drone modelleri koordinatlar içerisinde belli rotalarda üstelik çarpma riskleri de olmadan uzaktan ve tepeden rahatlıkla çalışabilirler.
Hastaneler kullanmalı nasıl mı; öncelikle büyük şehirlerde trafik sıkışıklığı yaşamadan organ naklinde, kan ihtiyacında ve bir müddet sonra belki de acil ambulans hizmetlerinde de kullanılabilir.
İtfaiye kullanmalı nasıl mı; havadan kontrol edebilmenin kolaylığı, ve bazı özel yangın söndürücü sistemlerin nokta atışı için, su taşınması için ve en hızlı tespit edebilmek için kullanılabilir.
Meteorolojinin işi hava olduğuna göre belki de kullanmaya başladılar bile.
Kargo şirketleri kullanabilir, bunu keşfetmek için çokta düşünmek gerekmez herhalde, özellikle evrak ve küçük eşyaların lojistik merkezleri arasında kullanılabilmesi büyük öncelik getirir.
İlginizi Çekebilir;
PTT gibi bir kuruluşumuz var ve onlar da bayağı bir kargo işindeler zaten ve her şehirde ilçede şubeleri olması sebebiyle çok da avantajları var.
Alışveriş şirketleri kullanabilir; öncelikle ulaşımın güçlükle yapıldığı alanlarda lojistik hizmetleri için, toptan taşımacılık gereken hallerde, kim bilir belki de yapıların teraslarında dronlar için özel alanlar yaptırabilen siteler ya da akıllı binalar ile kişisel servis bile yapabilir. Bence büyük bir ayrıcalık olur.
Medya ve televizyon dünyası habercilik için her halükarda kullanabilir, havadan çekilen belgeseller size de çok değişik gelmiyor mu?
Tarım, haritacılık, eğitim, dağcılık, spor, fotoğrafçılık ve dahası…
YENİ DRONLAR YENİ UFUKLAR
Ve eminim ki biraz kafa patlatınca burada yazmayı atlamış olabileceğim bir çok sektör çıkacaktır. Bizim buna karşı öncelikle yapmamız gereken ki bu gidişle öyle bir karmaşa çıkması muhtemel. Bu hizmetler için olmazsa olmaz kurallar, kriterler, kişisel hayat ve güvenlik önlemleri gibi bir çok hassasiyetler için şimdiden bir yönetmelik hazırlamak. Nasıl ki TSK bu konuda öncülük yaptı ise Ulaştırma Bakanlığımız da DRONE TAŞIMACILIĞI ve HİZMETLERİ kapsamında dünyanın önde gelen ülkesi olalım. Bunun için bir birim oluşturulsun ve ben bu yazıyı yazdığımda belki de zaten böyle bir hazırlığımız olmuş olsun.