TARIK AKAN
Türk sinemasının en büyük bir kaç tane erkek duayen temel taşı sanatçısı kimdir diye sorsanız ilk önce Tarık Akan derim. Onun hakkında bir şeyler yazmak, sinemaya adanmış hayatını anlatmaya kalkmak haddim değil ama onun hatırası ve farkındalık yaratmak için dilim döndüğünce bir kaç cümle kurmak istedim. Asıl adı Tarık Tahsin ÜREGÜL olan sanatçı bir kez evlenmiş ve üç tane evlada sahip olmuştur.
Zirvedekiler
Çocukluğumuzda Türk sineması denince mutlaka televizyon başında toplanır ailecek pür dikkat seyrederdik. Bu filmlerde kadınlarda Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik erkeklerde ise Ayhan Işık, Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır en başta görünürlerdi. Komedi türünde ise tartışmasız Kemal Sunal, Zeki Alasya Metin Akpınar, Şener Şen ve İlyas Salman erkeklerde Ayşen Gruda, Adile Naşit, Demet Akbağ ise kadınlardaki yeri doldurulamayacak oyuncular olarak bir çırpıda sayılabilir.
Tarık Akan fiziği sebebiyle yakışıklı jön olarak film serüveninde öncelikle romantik komedilerde roller alarak ününü pekiştirmiş, daha sonraları ise daha ağır ve polistik siyasi rollerde de oynamıştır.
Ülkemizdeki bir çok sinema festival ve ödüllerinden de almış olan Tarık Akan uzun boyu, fiziği ve cazibesi ile tam bir jön idi. Hemen hemen her rolde oynamış kült ve sanat filmelerinde, festival filmlerinde, komedi filmlerinde ve drama filmlerinde. En bilindik sinema filmlerinden bazıları;
Oh Olsun
Mavi Boncuk
Bizim Aile
Hababam Sınıfı
Hababam Sınıfı Sınıfta kaldı
Ah Nerede
Yol
Sürü
Su Da Yanar
Üçüncü Göz
Eylül Fırtınası
Abdülhamit Düşerken
Vizontele Tuuba
Deli Deli Olma
gibi sinema filmleri ilk etapta sayılabilir. Ama onun yaptığı tüm dönem filmleri ve hayatının uzun bir özeti için vikipedia sayfasını şiddetle tavsiye ederim. Fırsat buldukça tıpkı Tarık Akan gibi bu yazımda değindiğim diğer usta sanatçılarımızı da siteme eklemek benim için bir zevk olacak.
Rol Model
Televizyonda izlediğimiz dizilerde veya filmlerde oynayan oyunculara bakış açımız genel olarak rollere göre özdeşleştirmek gibi bir yanılgıya düşüyoruz. Oysa o insanın rol içermeyen kendine has bir de hayatını olduğunu çoğu zaman atlıyoruz. Her insan yaşadığı dönem itibariyle o zamana ait sıkıntılardan ve toplumsal olaylarından ister istemez etkilenir. Tek düze bir hayatımız olsaydı ve hiç değişmeseydi bu seferde sıkıntıdan ne yapacağımızı şaşırırdık. Tarık Akan da her insan gibi yaşamı boyunca dönemini en verimli şekilde sinema filmleri yaparak tamamlamıştır.