DOĞALGAZ

3 min read

Biz insanları diğer canlılardan ayıran en önemli farklardan biri de kendi ihtiyacımız olan vücut enerjisinin dışında; ısınmak için, aydınlanmak için, uzaklara gidebilmek için, uçmak için, motorlu araçları kullanabilmek için, eğitilebilmek için yani birçok şeyi yapabilmek için kendimizin dışında farklı bir enerji kaynağına daha ihtiyaç duymamız. Bu enerjiyi ilk önceleri doğanın bize sunduğu ağaçlardan daha sonra yine doğanın bize sunduğu Kara elmas kömürden daha sonra da petrolden sağlamışız şimdilerde ise doğalgaz kaynakları enerji dönüşümünde çok ciddi kaynak sağlıyor.

Havagazı

1980’lerde ben İstanbul’da liseye başladığımda Fatih’te oturuyorduk ve evimizin mutfağında hava gazı ismi ile bir gaz kullanıyorduk. Bu gaz bir boru sistemiyle evimize kadar geliyor ve sadece mutfağımızda ocakta kullanabiliyorduk bu malzemenin nasıl elde edildiğini nasıl evlere servis edildiğini ve doğal kaynağının ne olduğunu bilmiyorum ama vardı bir hava gazı şebekesi. Yakıt olarak öncelikle odun ve kömür kullanıyorduk her evde bir soba bir de kömürlük bulunurdu. O zaman kaloriferli ev bulmak ve yaşamak lükstü aslında kaloriferli sistemler bile yakıt olarak kömür kullanıyorlardı ama merkezi bir kazanla ısınmak sobaya göre daha pratikti. Hatta Kayseri’deyken talaş dediğimiz odundan üretilen ve değişik bir yakma sistemi olan talaş sobaları da kullanılıyordu.

ENERJİ

Biz insanlar dünya hayatında dönem dönem çeşitli enerji kaynaklarını kullanmışız günümüzün en popüleri konutlarda özellikle doğalgaz. Diğer yandan nüfusun hızla artmasıyla fosil kaynaklı yakıtların sonunun da yaklaştığı aşikar bu durumda Güneş özellikle en büyük ve tek enerji alternatif olarak duruyorken bizler kendi ülkemizde kendi doğal gaz ve petrolümüzü tam olarak yeni yeni çıkarabiliyoruz. Düşünsenize Dünyanın özellikle gelişmiş ülkeleri Avrupa ve Amerika kirliliğin, küresel ısınmanın önlenmesi için çeşitli önlemler almaya başlıyor sınırlandırmalar getiriliyorken biz onların arkasından yetişmeye çalışıyoruz.

GÜNEŞ

Elektrik

Özellikle araçlarda çok hızlı bir şekilde elektrikli ya da yarı elektrikli yakıt sistemleri ile bir dönüşüm başladı. Biliyorsunuz bizim ülkemizde özellikle popüler olan bir yakıt türü var dizel başka ülkelerde çoğunlukla büyük tonajlı araçlar muhtemelen kullanıyor ama biz de neredeyse her boyutta araçta dizel motorlar kullanılıyor. Elektrikli motorlara geçince bu sefer ciddi bir elektrik enerjisi üretimine ihtiyacımız olacak bunun için çevrim santralleri kim maalesef bazıları hala kömür kullanıyor bunun için doğalgaz keşfi umarım ki uzun vadede başka kaynaklarda keşfedilir ama dedim ya biz dünyayı takip ediyoruz diye işte bunun bir diğer örneği de Mersin’de yapımına devam edilen nükleer enerji santrali.

Bulunduğumuz coğrafyanın güneyinde su gibi petrol kuzeyinde su gibi doğalgaz çıkıyorken ortasında yer alan bize bunların denk gelmemesi ya da bize öyle inandırılması umarım ki bir yalan olup hiçbir şey olmazsa kendi ihtiyacımız kadar hem doğalgaz hem de petrol ihtiyacımızı kendi ülkemizde buluruz.

WIKIPEDIA

+ There are no comments

Add yours