HIDIRELLEZ

3 min read

Hıdırellez baharın gelişi kutlanan bir geleneksel bir festival günü olup Türk ve Orta Asya kökenli bir etkinliktir, 5 ve 6 Mayıs’ta kutlanır. Bu güne özel olarak, insanlar yeşilliklerle süslenmiş çimenlerde toplanır, dans eder, yemek yer ve özel dileklerin kabul edilmesini dilerler. Hıdırellez kutlamaları, Türk kültüründe büyük bir yer edinmiştir ve ülkemizde de kutlanmaktadır.

Ateş

Aslında dünyamıza ait doğal bir yenilenme döngüsünün başı sayılan baharın gelişi farklı kültür ve topluluklarda farklı zamanlarda kutlanıyor. Çeşitli inanışlara göre çeşitli totemler, dilekler, temenniler ve isteklerin yanında doğanın uyanmasına duyulan saygı ve minnet de sunuluyor. Mesela bir dilek tutup kağıda yazarsın yada çizersin ve açık hava olan bir yere bırakırsın ki gerçekleşsin. Bir diğer tören de ateş yakıp üzerinden 3 kere atlamak ki bunu da geçmişi silmek yeni bir başlangıç yapmak için yapılır. Her yörede ufak tefek farklılıklar olsa da tüm bunlar bahar ile birlikte yenilenen yeni gelecekten iyi birşeyler dilemek, umut etmek ve mutlu olmak. Bunları yaparken bulunduğunuz yerdeki konu komşu herkes bir yerde toplanıp şenlik yapmak, yemek içmek ve eğlenmek de zaten bir mutluluk vesilesi sayılmaz mı?

Efsane

Bereket ve bolluk için yapılan bu festival bizim ve Orta Asya kültürümüzün bir parçası ama tüm ülkemizde aynı derecede kutlanıyor mu yeterince bize ait mi bilemedim. Tamam geçmişten geleceğe ve her gün farklı bir zamana uyanıyoruz ama bu durum geçmişimizi unutmamız anlamına gelmemeli. Bu bir inanış hikayesi ve bir efsane ise bizim bunu çeşitli ortamlarda göstermemiz gerekmez mi? Bu bir Amerikan yada Avrupa geleneği olsaydı, şimdiye kadar bir sürü filmde bir şekilde Hıdırelleze yer verilirdi. Hatta hıdırellez efsanesi üzerine çok ciddi bir Hollywood filmi bile yapılmış olurdu.

İYİ – KÖTÜ

Orta Asya ve Türk kültürümüzün bu ve buna benzer pek çok geleneği ya unutulmuş, ya farklılaştırılmış ya da yasaklanmış. Dünya tarihinde kendi kimliğini bu kadar değiştirmiş başka bir millet muhtemelen yoktur. Tamam Dünya bir değişim içerisinde ve biz de bu çarkın bir parçasıyız ama bu değişimi yaşarken bizimle beraber yaşayabilecek bize ait bir şeylerin de yaşaması gerekmez mi?

WIKIPEDIA

+ There are no comments

Add yours