YANGIN VAR

3 min read

Almanya’da henüz haziran ayında sıcaklık rekoru kırıldığı haberini alınca geçen sene ülkemizde yaşananlar geldi aklıma. Bu sene de pek çok yerde orman yangını çıkacak, bu sene geçen seneden ders alıp almadığımız ortaya çıkacak. Beklentim pek iyimser değil ama umarım yanılmış olurum da en az zarar ile atlatırız.

KUZEY BİLE SICAK

Almanya gibi Avrupa’nın nispeten kuzey kısmına yakın bölgelerde bile orman yangını riski var ise Akdeniz kuşağını tahmin bile etmek istemiyorum. Geçen sene ülke olarak en çok tepki verdiğimiz konu hükümetin yeterince hazırlıklı olmaması ve mevcut söndürme uçaklarını türlü bahaneler ile kullanmak istememeleri idi. Bu tartışmalar yaşanırken yeni yerlerde yeni yangınlar çıkıyor insanın aklına her türlü şeyler geliyordu.

Buradan komplo teorileri çıkarmayacağım ama en basit olarak hemeh herkesin bildiği bir gerçek üzerinden gitmek istiyorum. İklim değişikliğinin sonucu yaşanan küresel ısınma o kadar hissedilir derecede arttı ki eskisinden on kat daha kolay orman yangınları çıkıyor diyelim. O zaman şunu sormamız gerekmiyor mu; ülke olarak daha yangınlar başlamadan ulusal bir seferberlik başlatılıp ormaniarımzı korumak için şimdiden kurallar ve yasaklar koymamız gerekmiyor mu?

YANAN ORMAN MI

HEMEN TEDBİR

Orman gezilerini, ateş yakmayı, cam şişe getirmeyi hemen şimdi yasaklamalıyız. Ülke sağlığımız için dolayısyla kendi sağlığımız için testi heüz kırılmadan tedbirleri almaya başlamalıyız. Hükümetin ise geçen seneden en az iki yada üç katı daha fazla yangın söndürme uçağı, arazözü, geçici işçiyi, gözetlemeciyi ve benzeri ne gererkiyorsa tüm tedrbirleri fazlasıyla almış olmasını ve Orman Bakanının bunu hemen açıklamasını beklerdim.

Bu yazım ile ben şimdiden yangın var diye özellikle yetkili kişilere seslenmek ve söndürme çalışmalarına başlamalarını umut ediyorum. İnsanlarımız, ister batı, ister doğu, isterse kuzey veya güneyden olsun hepimiz yeşili ve denizi severiz. Ülkemizin doğası turizm gelirlerinde en önemli etkendir ve Türk Lirasının değer kaybı sebebiyle yurt dışındaki hemen hemen her ülke için çok ekonomik bir bölge haline gelmiş oldu. Bu durum bir taraftan cazibe merkezi haline gelmemize sebep olsa da bir diğer taraftan pek çok şeyin de hızla tüketildiği bir ortam yaratılacak. 

Savaşlar ve sıcaklar sadece orman yangınları değil aynı zamanda gıda krizine de sebep olacağına dair söylentiler başlamışken, daha önce tweet attığım konuyu burada bir kez daha dillendirmek istiyorum. Gıda israfına karşı önlem alacak isek öncelikle serpme kahvaltı denilen o gösteriş ve tüketim çılgınlığına bir dur demeliyiz. Turizm de ise herşey dahil konseptine tamamen son vermeliyiz. Bu iki uygulama ile en az yenilen kadar yenilmeyen gıda çöpe gidiyor. Yurt dışından gelenler için her şey zaten ucuz ise yemek de ucuz olacaktır herşey dahil olmasına hiç bir gerekçe yoktur.

Ormanda YANGIN VAR!

Tarımda YANGIN VAR!

Mutfakta YANGIN VAR!

Gıda da YANGIN VAR!

Ülkemde YANGIN VAR!

ORMAN YANGINLARI

 

+ There are no comments

Add yours