5

3 min read

Sabah açlığını gidermek için bir simit ve üçgen peynir alıyorsanız tam olarak ₺5 tutuyor. Şimdilik ₺5 yetiyor ama yetmeyeceği günler çok uzak değil. Bu yazı ile hayatımızda olan 5 rakamlarından bahsedeceğim.

İlk olarak beş duyu ile başlamak lazım çünkü beynimize giden dış dünyanın ilk sinyalleri bu organlar vasıtası ile oluyor. Önem sırasına göre öncelik “görmek” olsa gerek, sonra “duymak” ve “dokunmak”. “Koku” ve “tatmak” ise beş duyunun son ikisi olabilir.

Kaç Duyumuz Var?

Günümüz iletişim imkanlarını düşününce sadece gördüklerimiz ve duyduklarımız bize neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamamız için yeterli olmuyor. Zaten bu konuda yedi ve daha fazla duyuya sahip olduğunuza dair iddialar da mevcut. Yaşanılan çevre, risk faktörleri, yeni iletişim cihazları, yeni virüsler ve yeni Dünya değiştikçe algılarımızı da artırmak gerekiyor.

2021

İnsan vücudu dünya yaşamına en uygun olacak şekildedir ve çevremizle ilk teması ve kontrol hissini bir elimiz ve onun 5 parmağı ile birlikte yaşarız. Küçük bir bebeğin parmağınızı bir eliyle sıkarak tutmasını hatırlayın. Üstelik bu beş parmağımızın beşi de birbirinden farklıdır. Bu, kökü aynı olsa da her insanın hatta kardeşlerin bile birbirinden farklı olduğunu vurgulamak için söylenir. “Beş parmağın beşi bir olmaz”

Beşi Bir Yerde

Şimdilerde hâlâ yapılıyor mu bilmiyorum ama beş denince ilk akla gelen şeylerden birisi de “beşi bir yerde” olarak isimlendirilen altın set. Cumhuriyet Ata altınının kullanıldığı bu set yükselen altın fiyatları da düşünülünce çok kişi için kolay alınabilecek bir hediye olmadığını tahmin etmek zor değil.

Bir de dinin beş şartını küçüklükten itibaren ezberletirler ama inanç meselesinde sadece bu beş maddenin yeterli olmadığını da fark etmek gerekiyor.

GERÇEĞİN PEŞİNDE

Çoğu zaman en hızlı şekilde olmasını istediğimiz durumlar için “5 dakika” ifadesi sıklıkla kullanılır ama kimisine o beş dakika en kısa gibi görünse de kimi zaman bir ömür kadar uzun da hissedilebilir o beş dakika.

Beşinci yaş, beşinci sınıf, beşinci çocuk, beşinci kat, beşinci daire, 05 Afyon’un plakası ve benzeri beş içeren daha pek çok ilişki bulunabilir ama rüyasında beş rakamı gören ve bunu işaret olarak algılayıp ayın beşinci gününde beşinci yarışta beş numaralı ata 5 milyon basıp da yarış sonunda atın 5. gelmesi durumunu da aklımızdan çıkarmayalım. 😉

+ There are no comments

Add yours