TASARRUF

3 min read

Bugünlerde tasarruf etmeyi para biriktirmek olarak düşünürseniz pek mümkün görünmüyor zaten. Ama görünen o ki ya tasarruf etmek ya da israf etmemek gerekiyor. Her iki kavram da birbirine bağlı ve birini yapamıyorsak öbürünü yapmanın yollarını aramalıyız.

su
bir bardak su

Her Yerde Her Zaman

Aslında tasarruf kavramı oldukça geniş bir kavram. Sadece ekonomi değil ki yapılması gereken o kadar çok tasarruf ve yapılmaması gereken o kadar çok israf var ki, aklıma gelen bazı israf türlerini sıralamak gerekirse; Paramızda, Yiyeceklerimizde, İçeceklerimizde, Giyeceklerimizde, Eşyalarımızda, Zamanımızda, Nefesimizde, Enerjimizde, Doğamızda, Bilgimizde kısaca aklımıza gelen gelmeyen hemen hemen her konuda “azı karar çoğu zarar” mottosuyla her şeyin gerektiği kadarını kullanabilsek ve bunu tüm insanlar yapabilse bambaşka bir Dünya’da yaşıyor olabilirdik.

DAVID ATTENBOROUGH

Ama maalesef ki tasarrufun yerini israf öyle bir aldı ki, hiç bitmez sandığımız o koca Dünya’nın da kritik eşiklerine geldiğini, ne suyun, ne havanın, ne de toprağın artık eskisi gibi olmadığını hepimiz bilecek, görecek veya şahit olacağız.

ayçiçeği
Kırklareli

Dünya Bir

Artık bir Dünya meselesi olan, zengin ya da yoksul herkesin ortak sorunu hale gelen tasarruf meselesi, sınırlı ülke ve Dünya kaynaklarının ayırım yapmadan tüm taraflarca sahip çıkılması gereken bir vakadır. Bugün yapılmayan tasarruf veya öbür deyişle yapılan israfa engel olunamaz ise gelecekte israf edilecek hava da, su da, zaman da olmayacak.

Ozon tabakasının tahrip olması, okyanuslardaki canlı sayısında azalma ve yedinci kıta oluşumu, orman yangınlarının artması, kuraklık ve susuzluk sorunu yakın zamanda şahit olduğumuz gerçek gelecek işaretleri. Bu konuda daha ne kadar yazılıp çizilmeli, söylenmeli ve görülmeli bilmiyorum ama bu Dünya’nın birer ferdi isek ve özellikle de çoluk çocuk sahibi olan birer ebeveyn isek, bundan sonra her gece başımızı yastığımıza koyduğumuzda rahat uyuyamıyor olmamız gerekir.

BM

Tasarruf sadece para ile yapılmaz gelecek için zamandan, zaman için hayattan yapılır.

doğal hayatı koruma

hayat
hayat

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours