OCEAN’S END

3 min read

Dünya yüzeyinin %71 ni kaplayan ve karadakilerden daha fazla çeşit canlı barındıran okyanuslar aynı zamanda 1 milyar insanın geçim ve yaşam kaynağı durumunda. Dünyanın yaşanılır bir yer olmasını sağlayan, atmosferik olayların merkezinde ve sanki Dünya içerisinde ayrı bir Dünya.

Jak Kusto

Fransız kaptan Jacques-Yves Cousteau tarafından yıllar önce yapılan belgeseller ile tanımıştık okyanusları. Dev balinalar, yunuslar, köpek balıkları, manta ve vantuz gibi okyanus canlılarını televizyondan da olsa yakından görme fırsatımız olmuştu. Şimdilerde 7. Kıta olarak isimlendirilen ve gittikçe büyüyen bir plastik oluşumu hepimizi ve okyanustaki tüm canlıları tehdit ediyor. Sadece plastik de değil, arıtılmadan denizlere boşaltılan her türlü insan ya da fabrika atıkları gün gelecek geri dönülmez çevre felaketi olacak uyarılarını yapan konusunda uzman bilim insanlarını dinlemeyince, Marmara’dan başlayan müsilaj yaşam standartlarımızı etkilemeye başladı bile.

okyanus

ilginizi çekebilir;   SALDA  DOĞAL ÇEVRE

An Meselesi

Okyanusların büyüklüğü sebebiyle kirlilikten hiç etkilenmeyecek zannıyla dikkat etmeyen biz insanlar acil olarak gerekli tedbirleri almaz isek çok yakın zamanda Dünya’ya ait özel ve çok güzel bir ekosistemi göz göre göre yitireceğiz. Pandeminin başında tüm ükelerin yaptığı kapanma tedbirleri ile doğanın kısa zamanda kendine geldiği, gözle görülür iyileşmeler, balık çeşitleri ve renk değişimi gözleniyorken, normalleşmenin kısmen başlamasına rağmen birden bire eskisinden daha kötü bir seviyeye gelmemiz de oldukça düşündürücü.

7. KITA VAR MI YOK MU?

okyanus

Dünya’nın bir çok yerinde kontrolsüz kirletme tüm hızıyla devam ederken irili ufaklı, iç deniz ya da okyanus gibi tüm denizler birbiri ile temas halinde iken aslında herhangi bir yerdeki sorunun bir müddet sonra hepimize ait olacağını ne zaman anlayacağız ki? Dünya’nın küçük olduğunu ne zaman anlayacağız ki? Sadece okyanusları değil Dünya’yı hızla tükettiğimizi ne zaman anlayacağız ki?

Yakın zamana kadar su sıkıntısı yaşanacağından denizlerden içme suyu elde etme yöntemleri tartışılmaya ve yapılmaya başlanacak iken bu gidişle denizlerde bile su bulamayacağız.

doğal hayatı koruma

okyanus

 

 

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment