ZEYTİNBURNU

3 min read

Zeytinburnu Belediyesin’de çalışmaya başladığım 2003 Mayıs ayına kadar sahilden Sirkeci – Halkalı banliyö treni ile geçerken ne kadar görünüyorsa o kadar tanıyordum Zeytinburnu’nu ve iş görüşmesine gittiğimde de ilk kez görmüştüm belediye hizmet binasını.

Zeytinburnu denilince ilk akla gelenler Kazlıçeşme sahildeki dericiler ve şimdilerde tek tük kalan gecekondular. Oysa komşu Bakırköy İlçesinin yapılaşması, sahili ve evleri ile bambaşka bir imajı varken, bir diğer komşusu Fatih ise tamamen sur içinde eski İstanbul evleri ve tarihi yapıları ile tarihi bir imaja sahipti. Zeytinburnu ise bu iki ilçe arasında hatırı sayılır sayıda ve çeşitlilikle insanı barındıran bir yerleşime haiz olup yeterince iyi bir imajı yoktu.

zeytinburnu

ilginizi çekebilir; EMİNÖNÜ

Tarihi Surların Kenarında

Oysa Zeytinburnu İstanbul’un fethi sırasında Osmanlı ordusuna ev sahipliği yapmış çarpışmaların en yoğun yaşandığı kara surları ile komşu idi. O zamanlar şehrin dışı sayılan bu alana 1830 lu yıllarda Ermeni cemaati için Ermeni Hastanesi ve 1750 li yıllarda Rum cemaatinin özellikle veba salgınlarına karşı Balıklı Rum hasteneleri yapılmıştı. Eski istanbulun batıya açılan kapısı mahiyetinde olan bu alan dericilik yüzünden Doğu Anadoludan, mübadele zamanında Balkanlar’dan ve hatta Orta Asya’dan oldukça göç almıştır.

Tüm ülkenin, özellikle de İstanbul’un hızla büyümesi ve cazibe merkezi haline gelmesi Zeytinburnu’ndan başlayarak artan yerleşim ihtiyacının kontrolsüz büyümesine sebep olmuştur. Önceleri Bakırköy’ün bir mahallesi kıvamında iken ilk kez ilçe olduğu zamanlarda yapılan imar planları bölge geleceğinin şekillenmesine sebep olmuştur. Son yıllarda sahilden başlayarak özellikle Maltepe ve diğer bazı mahallelerinde başlayan değişim ve kentsel dönüşüm meyvelerini vermeye başlamış ve Zeytinburnu’nun çehresi değişmeye başlamıştır.

belediye

ilginizi çekebilir; İSTANBUL

Değişim Şart

İstanbul Topkapı’da yer alan Anadolu ve Trakya otogarını hatırlayanlar, onlar kalktıktan sonra da spotçuların ve seyyar çarşıların bulunduğu bölgenin Zeytinburnu sınırlarında olduğunu, Kazlıçeşme denince akla gelen derici ve batakhaneleri ile birlikte bu değişim sürecinde belediyemiz ve personelinin özverili çalışmaları ile temizlendiğini de bu vesiyle belirtmek isterim.

Tarih boyunca İstanbul’un dışı olarak anılan Zeytinburnu bölgesinin an itibari ile İstanbul Metropolünün merkezinde yer aldığını kolaylıkla söyleyebiliriz. Çırpıcı Deresi ile İstanbul Surları arasında kalmış, eski İstanbul ve tarihi yapıların etkileşim alanında kendine yer bulmaya çalışan Zeytinburnu kendine özgü mahalle yapısı ve çevresini saran rezidansları ile var olmaya devam edecektir.

zeytinburnu

hizmet binası

+ There are no comments

Add yours