UEFA CUP 2000

3 min read

17 Mayıs 2000 tarihi Türk futbol kulüplerinin hedef olarak belirlemesi gereken noktadır. Ama asıl bilinmeyen çıta 1984 yılında Jupp Derwall’in Galatasaray’ın teknik direktörü olduğu gündür. Uluslararası bir saygınlığı ve deneyimi olan Derwall’in gelişi Avrupa’da Türk futbolunun algılanmasını olumlu yönde değiştirmiştir.

Altyapı

Derwall’in Galatasaray’daki çalışması Türk futbolunun geleceğinin değişmesine yardımcı olmuştur. Bir şampiyonluk (1987) ve bir Türkiye Kupası (1985) kazanmasına ek olarak, Derwall’in İstanbul’da bulunması ile Türk futboluna modern Avrupa antrenman teknikleri ve taktik fikirleri kazandırmıştır. Türkiye’nin önde gelen teknik direktörlerinden olan Fatih Terim ve Mustafa Denizli Derwall’in Türkiye’de bulunduğu süre içinde ondan eğitim almışlardır. Türk futbolunun tepesindeki bu iki teknik adamın kariyerlerinde önemli bir mihenk taşıdır Derwall.
1984 yılında başlayan futbol devrimi ilk meyvelerinin Galatasaray ile 17 Mayıs 2000 yılında UEFA şampiyonluğu, Türk Milli Takımı ile 2003 yılında Dünya üçüncülüğü olarak vermiştir. Kimilerine göre 2003 yılındaki turnuvada yarı finale kadar herhangi bir Avrupa takımı ile oynanmadığından yanıltıcı denilse de 2008 yılındaki Avrupa Şampiyonasında ulaşılan yarı final ve Almanya ile kafa kafaya oynanan oyun Türk futbolunun ulaştığı en üst seviye olarak kabul edilebilir.

Zirve

1996-2000 yılları arasında dört sene üst üste şampiyon olan Galatasaray 4. yılında katıldığı Şampiyonlar liginden Chelsea’ye Ali Sami Yen standında 5-0 yenilerek UEFA kupasına devam etme hakkı kazanmış ve bu noktadan sonra yaptığı tüm maçlarda hiç yenilmemiş, final maçını da unutulmaz penaltı atışlarıyla 4-1 yenerek Türk futbol tarihinde ulaşılması şimdilerde daha imkansız olan bir ara zirveye taşımıştır.
Üstelik bununla da yetinmeyip o senenin Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile oynanan Süper Kupa finalinde Real Madrid’i uzatmalarda Mario Jardel’in bulduğu altın gol ile kupa kolleksiyonunun en özel parçalarından birisine de sahip olmuştur.

UEFA NE YAPAR?
Kimilerine göre tesadüf denilerek hor görülmek istenilen UEFA kupası kazanımında unutulmaması gereken detay o yıllarda sadece üç yabancı oynatma hakkımızın bulunduğu ve asıl işaretlerin 1989 yılında Mustafa Denizli döneminde Şampiyon Kulüpler kupasında yakalanan yarı final başarı ile geldiğidir. Gönül isterdi ki geçen 20 yıldan sonra bunun üzerine çıkan veya en azından aynı seviyede tekrar edilen bir başarımız olsun ama geldiğimiz noktada bir sene sonra Şampiyonlar Ligine katılmanın bile bir lüks sayılacağı dipleri görmek üzereyiz.
AMA HİÇ KİMSENİN İNKAR EDEMEYECEĞİ GERÇEK BUDUR VE DAHA İYİSİ YAPILANA KADAR EN İYİSİ 2000 YILI UEFA CUP ŞAMİYONU GALATASARAYDIR.

1999-2000 UEFA Kupası 3R İtalya İtalya Bologna FC 1909 1-1 (D) / 2-1 (E)
4R Almanya Almanya Borussia Dortmund 2-0 (D) / 0-0 (E)
1/4 İspanya İspanya RCD Mallorca 4-1 (D) / 2-1 (E)
1/2 İngiltere İngiltere Leeds United 2-0 (E) / 2-2 (D)
F İngiltere İngiltere Arsenal 0-0 (Penaltılarda 4-1 )
2000 Süper Kupa F İspanya İspanya Real Madrid CF 2-1

+ There are no comments

Add yours