JAZZ 🎷

3 min read

Dünya caz gününde caz müziğinin evrenselliğine mi sevinsek yoksa bu müziğin ortaya çıkışının vukuuna mı üzülsek bilemedim. Özellikle Afrika kökenli Amerikalıların köle olduğu zamanlarda çalışma sırasında söyledikleri halk şarkılarından oluşan blues, cazı meydana getiren en önemli unsur olmuş. İfade muhtevası bakımından siyahilerin iç sıkıntısını, hüznünü ifade ediyormuş.

jazz

Blues Hüznü

Wikipedide “Caz müziğini tanımlamak güçtür, ama olası tanımları arasında genel kabul gören, önemli bir öğesinin doğaçlama olduğudur. Doğaçlamanın kökenleri yine Afrika’ya dayanmaktadır. Özellikle blues’da sık rastlanan atışma, tek başına doğaçlamadır.” yazıyor. Bunu okuyunca bizim Anadolu ozanları aklıma geldi, aşıkların atışmaları. Kültürler ne kadar farklı olsa da insan davranışları bir yerde benzeşmeye başlıyor. Düşünsenize özgür değilsin ve hayatının önemi yok, tek yapabildiğin içindeki sıkıntıları mırıldanmak. Cazın ritm ve temposu genelde ağır ve uzun ağıt çekmek gibidir zaten.

DANS

Bizim halk müziğinin ozanları da genelde hayatın hüzünlerini türkülere yansıtmışlar ve kitleleri peşlerinden sürüklemişler. Ama bir caz kadar uluslararası olamamışlar ama siyah ırkın var olma savaşı günümüzde bile devam ediyorken Dünya çapında bu isyanı dillendiren caz müziğinin popüler olması da oldukça doğal. Siyah ırkın fiziksel özelliklerinden midir nedir bilinmez ama atletizmleri her türlü sporda branşında beyaz ırktan belirgin şekilde üstün olmaları üflemeli çalgılarda da yüksek performans göstermelerini açıklıyor.

jazz

İllaki Jazz

Yalnız bu tarz müziğin kökeninin siyah ırk olması beste ve icracılarında neredeyse yok denecek kadar az beyaz cazcı olması dediğim gibi zorluğundan mı yoksa aitlikten mi bilemedim. Lois Armstrong, Nat King Cole, Ray Charles gibi isimler en bilindikleri ama bu müziğin içerisinde olanlar eminim ki bundan daha fazla isim sayacaklardır. İstanbul’da uluslararası caz festivali yapabilecek kadar potansiyeli olmamız ve bunun adının istanbul olması bir istanbul sever olarak gönlümü hoş etmiyor değil. 

Salgının Dünya üzerinde en çok etkilediği sektörlerin en başında eğlence sektörü ve müzisyenler geliyor. İnsan hayatının her her anında müzik var ve covid-19 bunu bizden alamayacak.

İstanbul Jazz Festivali

jazz
Louis Armstrong

 

+ There are no comments

Add yours