EĞİTİLMEK MESELESİ

3 min read

Eğitimin hem kişisel hem de toplumsal geleceğimiz için ne kadar önemli olduğu o kadar çok söylendi ki. Ben bunu burada tekrar etmeyeceğim. Ben başka bir açıdan bakmak istiyorum. 

A Mısın? B Misin?

Şimdi önümüzde iki tip öğrenci olsun.

A öğrencisi: Dersi çok iyi dinliyor, notlar alıyor, verilen ev ödevlerini yapıyor, tüm sorulara doğru cevaplar veriyor, anlatılan her şeyi kafasına işliyor. Her sene takdirname alıyor.

B öğrencisi: Dersi dinliyor, ama sık sık öğretmene sorular soruyor, hatta anlatılan konuya ilişkin ders başlığı dışında sorular da soruyor. Konuyu biliyor ne yapması gerektiğini de biliyor. Notları da bazen iyi bazen orta. Derece ya da takdir peşinde değil.

İlginizi çekebilir; NEREDE HIZLI NEREDE DEĞİL

Günümüzde pek çok öğretmen ve veli A tipi öğrenci ile mutlu oluyor. Verilen sorulara alınan cevaplar doğru ise hedefe ulaşılmış hissediyorlar. Çünkü sınav sistemi var ve her şey soru cevap üzerine, A öğrencisi sistemin istediği çocuk. Ama bize lazım olan B tipi öğrenci. 

tahta
eğitim

Problemi Çözmek

İşin özüne gelince bir öğretmenim bana şunu söylemişti: önemli olan X problemini çözmek değil, herhangi bir problemin nasıl çözüleceğinin yolunu bilmektir. Yani esas olan Y, Z, W gibi farklı problemler geldiğinde ne yapılacağını öğretmektir. Bu ezber karşıtı, soru cevap, merak, dikkat ve ilgi merkezli eğitim ile sorulardan korkmayan, kendine güvenen ve geleceğinden emin insanlar yetiştirmektir.

Fikri Hür Vicdanı Hür

Okullarda öğretilmesi gereken ilk şey insan olmanın ne demek olduğu ve her bireyin fikri hür vicdanı hür olması gerektiğidir. Her insanın eşit olduğu, cins, renk, ırk, din, soy, millet ve hiçbir sınıfın farkı olmadığını tekrar tekrar öğretmektir. İyi insan sayısı gittikçe azalıyor. Unutmamak gerekir ki ne ekersek onu biçeriz. Bu arada ailenin okul aşamasına gelene kadar vereceği temel insanlık dersleri de çocuğun eğitim serüvenini etkiliyor. İyi insan sayısını artıralım, unutmayalım ki her yeni nesil yeni bir geleceğin umududur. Her 24 Kasım ise bu umudun var olduğunu hatırlatır bize KUTLU OLSUN.

Bir Göz atın: https://tr.wikipedia.org/wiki/Anasayfa

eğitim
eğitim

2Comments

Add yours
  1. 1
    Mümin Dinçer

    Gayet güzel düşünülmüş bir yazı. Eğitimde soran ve sorgulayan öğrenci yetiştirmek ve bunu her koşullarda gerçekleştirmeye çalışmak inanılmaz bir gayret gerektirir. Insan kolay yetişmiyor. Ve bu süreç sadece öğrenci isterse değil toplumun tüm kesimleri tarafından desteklenmesi gerek. Bu amaçla yazdığınız bu ifadeleri çok yerinde buluyorum.bir eğitimci olarak teşekkür ediyorum..

+ Leave a Comment